Alaptörvény-módosítás: az ellenzék rossz célpontra lőtt

2020. december 15. 15:37

Egy dolog biztosan állandó, és ez a dolog másutt is állandó a politikában: a hatalmi érdek. Minden országban jelen van ez a fajta érdek, tehát nálunk is.

2020. december 15. 15:37
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Index

„Lehet keseregni már megint. Ebben »mi szegény, magyarok« (copiright by Für Lajos, 1993) úgyis jók vagyunk. Lehet keseregni, hogy megint a fejünk, a nép feje fölött módosította a parlament az ország legfontosabb törvényét.

Nálunk nem az Alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához

Lehet gúnyolódni azon, hogy az Alaptörvény még kilenc évet sem ért meg 2012-es hatályba lépése óta, de már kilencedszer módosították a keddi napon.

De hát mi állandó ebben az országban? A politikai rendszerek? A politikai intézmények? Hány rendszerváltozás, államforma is volt ebben az országban csak 1918 óta? Na, ugye. Akkor miért az Alaptörvény kellene, hogy állandó legyen?

Egy dolog biztosan állandó, és ez a dolog másutt is állandó a politikában: a hatalmi érdek. Minden országban jelen van ez a fajta érdek, tehát nálunk is. Magyarországon

A FIDESZ NAGYON MEGTANULTA: A HATALMAT NEM SZÉGYELLNI, HANEM HASZNÁLNI KELL.

Ha a hatalom megtartását az Alaptörvény-módosítások segítik, akkor akár minden évben is nyugodtan lehet módosítani, a gyakori változtatásokba eddig úgysem bukott bele a Fidesz. Gúnyolódások ide, rosszalló kritikák oda.

És bizony eddig segítették az Alaptörvény-módosítások a Fidesznek a hatalom megtartását; vagy hatalomtechnikai szempontból (megágyazva a számukra kedvező választási rendszer megalkotásának) vagy ideológiai szempontból. (Már a korábbi változatokban előkerült az ország keresztény önazonosságára, alkotmányos identitására való hivatkozás.) Előbbi hideg, sokak számára nehezen átlátható technika – elvégre száraz paragrafusokról van szó –, az utóbbi viszont forró érzelmeket is előhívni képes játék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykata
2020. december 16. 18:12
a minap láttam egy vitában. egy vinnyogó, elvtelen, szánalmas figura. tipikus Liberális, aki akkor is kockáztat, amikor nincs mit nyerni, csak veszíteni. soha nem vállal felelősséget az ötletei, válaszai következményeiért. az ilyenek miatt tart ott az ellenzék ahol. tkp. örülnöm kellene a ilyeneknek.
Ernie Pantuso
2020. december 16. 12:31
Attila! Nem vinnyogni kell, hanem olyan munkát letenni az asztalra, hogy önök legyenek 2/3-os többségben, és akkor önök módosíthatnának! De addíg amíg ez nem megy addíg egy klasszikust hagy idézzek: KUSS!
scion
2020. december 16. 08:44
"De hát mi állandó ebben az országban? A politikai rendszerek? A politikai intézmények? Hány rendszerváltozás, államforma is volt ebben az országban csak 1918 óta? Na, ugye." Pont ezért kéne visszahozni a királyságot, mint államformát és a történeti alkotmányt mint jogrendet, ezer évig működött, csak mondom...
Menhetten
2020. december 15. 21:23
Szenzációs! Ez a legjobb amit az utóbbi időben olvastam! D.Tóth Kriszta https://wmn.hu/ugy/54168-d-toth-kriszta-a-joisten-a-mienk-is?fbclid=IwAR33mZ03G38IBhiTO123uUFOpZBxZcs8x19GBl0H4i_sw8_7-fp5Skok_6Q
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!