A vezetőket le lehet váltani, a társadalmat nem

2020. december 12. 22:29

A magyar populizmust nem foghatjuk fel egyszeri kisiklásnak, a rasszizmus erős gyökerei, a vallási bigottság húzódnak mögötte. Interjú.

2020. december 12. 22:29
Berend T. Iván
Népszava

„Egyik »kedvenc« témája, a populizmus az esszék között is szerepel. Korunk politikusai folyamatos muníciót adnak az ezzel kapcsolatos aggodalmakhoz, s a globalizáció is lovat ad alá. Mi kellene ahhoz, hogy belátható időn belül megszabaduljunk tőle?

 Mint történészt erősen foglalkoztat a múlt befolyása a jelenre. Végül is a Trump-epizódot, és a lengyel és magyar nacionalista-populizmust sem foghatjuk fel egyszeri történelmi kisiklásnak, autokraták – Veress Péter szavaival – ’kivagyiságából’ okozott véletlennek. Mögöttük visszaköszönő társadalmi-politikai folyamatok húzódnak meg. A rasszizmus erős gyökerei, a vallási bigottság, a város – vidék társadalmi különbsége, a tanult és kevésbé tanult rétegek szerepe. A hatalom-mániás vezetőket le lehet váltani, a mögöttük álló társadalmi rétegeket nem. A megoldás tehát hosszútávú átalakítási és oktatási folyamatot igényel. A magunkkal cipelt múlt azonban nem végzetszerűen nehezedik ránk. Európa történelme világosan bizonyítja, hogy a korábban a közép-európai szinthez hasonló helyzetben lévő országok megszabadultak a múlt lemaradásától és visszahúzó erőitől. Először Skandinávia, majd Írország, és a jelenbe-közeljövőbe tekintve a Baltikum példája tanulságos és biztató. Mindezekről  írtam a kötetben.

Tervezi hasonló további esszék írását?

Hadd kérdezzek vissza: lehet nem írni Trump bukásáról, amit csalás és hazugságok útján vissza akart fordítani? Ez nem meglepő, hiszen egész élete ezek jegyében telt el. Hatszor jelentett be csődöt, hogy ne kelljen fizetnie hitelezőinek és beszállítóinak, amerikai bank már nem áll szóba vele, szexuális erőszak miatt huszonkét feljelentést tettek ellene és eddigi működése során mintegy négyezer pert élt túl. Óriási tartozásai vannak. Mint Timothy Snyder, a Yale Egyetem professzora írta: »Az elnöki poszt védi meg a börtöntől és a szegényháztól.« De valójában nem ez az igazán érdekes, hanem az, hogy erre az emberre szavazott az amerikai lakosság 46-47 százaléka kétszer is! Hány hasonló eseménynek leszünk még tanúi?

Hihetetlenül sűrű volt életének első hatvan éve, hiszen mire 1990-ben, a rendszerváltás új fejezetet indított, óriási oktatási, tudományos és politikai sikerekhez jutott el. Mennyire volt biztos magában, amikor az MTA második elnöki ciklusa helyett Los Angelesbe tette át székhelyét?  Soha nem bánta meg döntését?

Soha nem akartam elmenni Magyarországról, sem a háború, sem 1956 után. S 60 évesen igazán nem volt ideális ilyen döntést hozni, új helyen új életet kezdeni. Sajnos a rendszerváltást, amiért magam is megtettem mindent, amit tudtam, a régi jobboldali nacionalizmus újra felszínre törő jelenségei kisérték,  és az akkor ellenem indított hajsza nyomán úgy éreztem, hogy nem kívánom újraélni ifjúkorom taszító élményeit. Soha nem bántam meg, s különösen a 2010 óta hömpölygő nacionalista-populista politika hullámai közepette érzem igazán jó döntésnek. Életem legproduktívabb egyharmadát élem itt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. december 14. 23:13
A helyzet az, hogy berendtééé az MTA akadémikusaként, sőt annak főtitkáraként "osztotta az észt" anno. Azon túl, hogy a DIMITROV TÉRI (KORÁBBAN ÉS MA VÁHÁZ TÉRI) marxkárolyközgáz fő-fő tótumfaktuma, rektora meg gazdaságtörténeti tanszékének atyamestere volt pahhhzsiggmondpáál mellett, ill. mögött!!! Egyébiránt valahol LIpóciában lakott--tán' a hegedűsgyula uccában--és 2-es vilingerrel járt bé: olykor a közgázra olykor a Magyar Tudományos Akadémiára....populista-kommunista--áltudós vót a faszi......mint zsidó hamar ölégjól megtanult angoluli, pontosabban amerikaiul, ezéé' van oly jól el a napfényes kék egű Californiában San Francisco közelében. Ráadásul az akadémikusi zsozsót oda is szervirozzák néki..... Szegény bergendypista hozzájárt vizsgázni, ő--berendté--meg bergendyhez szaxofont tanulni járt Freinreisz Pistával egyetembe....
Senye Péter
2020. december 14. 06:34
"A vezetőket le lehet váltani, a társadalmat nem" Időnként megpróbálják, hol a gulággal, hol B. T. Ivánnal.
Krupp Skya
2020. december 14. 06:06
Iván bácsi játszhatna az MSZP-s muppet showban
piscsik
2020. december 13. 23:15
Az intelligens rasszista barom diszpéldanya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!