2021: a teszetosza válságkezelés éve?

2020. december 22. 07:08

Az EU gondoskodott róla, hogy legyen a spájzban elég élelem.

2020. december 22. 07:08
Büttl Ferenc
Mérce

„Ha elfogadjuk azt a tézist, hogy a Fidesz mindig is a választásra optimalizált, akkor aligha lehetnek kétségeink afelől, hogy 2021 nem a megszorítások jegyében fog telni, hanem az élénkítés, pénzszórás ideje jön el – amit Matolcsy és számos közgazdász, ellenzéki politikus számonkért és számonkér 2020 vonatkozásában. Jó esély van rá, hogy az Orbán-kormány eddigi válságkezelési gyakorlatában fordulat következik be: akár egy helikopterpénz jellegű egyszeri juttatás, akár valami válságkezelő alapjövedelem-szerű több havi támogatás is jöhet. Valami, ami a szociális feszültséget enyhíti, egy 2021-es válság-kompatibilis »rezsicsökkentés«.

Némi retorikai fordulatra persze szüksége lenne Orbánnak, de ez soha nem jelentett akadályt. »Mi kitartunk a munka alapú társadalom ideája mellett, de rendkívüli idők rendkívüli lépéseket követelnek!« – fogja majd mondani a miniszterelnök. A lényeg az, hogy a 2022-es választásokig a lehető legjobban felpörögjön a gazdaság, illetve mivel ez nem csak tőlünk függ – lásd export szerepe és partnereink bizonytalan 2021-es állapota –, akár lesz gazdasági teljesítmény, akár nem, az »emberek« ne érezzék (de minimum a Fidesz szavazók), hogy rosszabbul élnek, mint 2018-ban.

Ehhez mindenesetre megvan a pénz, be lett zsákolva a minap. Az Európai Unió következő hét éves (2021-2027) költségvetésének és a helyreállítási alapnak az elfogadásával Magyarország 2021-ben összesen 4,2 milliárd euró támogatáshoz és hosszú lejáratú hitelhez jut a helyreállítási alapból, azaz a rendes EU forrásokon kívül. 4,2 milliárd euró, azaz mai árfolyamon kb. 1500 milliárd forint pótlólagos forrás áll a magyar kormány rendelkezésére. Itt jegyzem meg, hogy akik komolyan vették az esetleges vétót, azok tényleg nem értik Orbánt. (The money, stupid!) Összehasonlításképpen mondom, hogy a Párbeszéd képviselői által idén áprilisban benyújtott válságkezelő alapjövedelem törvényjavaslat finanszírozási igénye nagyjából 1200 milliárd forint lett volna.

Szumma-szummárum, nehéz lesz 2021, lassú gazdasági kilábalással és egy a válság eddig menedzselésében nem jeleskedő kormánnyal, de éhen halni nem fogunk, hiszen a jövő év után választások lesznek és az EU gondoskodott róla, hogy legyen a spájzban elég élelem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. december 25. 22:18
Bütlü elvtárs, ahogy elnézem afejed, te is ilyen ÁVH-s teszetoszás eredménye lehetsz.
kiss.istvan770
2020. december 22. 22:51
"... az EU gondoskodott róla, hogy legyen a spájzban elég élelem." Te szerencsétlen! Melyik bolygón élsz? A megnyitott piacunkról a külföldi multik még mindig sokkal több pénzt visznek ki, mint a "felzárkóztatási támogatás". A nyugat még a nyolcvanas évek végén megegyezett az oroszokkal, hogy átveszik a közép európai gyarmatait, a szadeszesedett komcsi helytartók pedig jó pénzért lelkesen támogatták az ötletet. Még ma is gyarmatként kezel bennünket Nyugat Európa. Az utóbbi tíz évben kezdünk kilábalni a gyarmati sorból.
egyvilág
2020. december 22. 21:05
Amit a gazdasági válságokról tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml + Egy jó kis bevezető a gazdaságpolitikába: https://egyvilag.hu/temakep/090.shtml
zuriktodor
2020. december 22. 19:20
ennek sem lett utólag igaza sosem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!