Üdvözletem küldöm a leendő amerikai külügyminiszternek

2020. november 24. 13:50

A Blinken-család néhány éve nagyobb adományt adott a CEU Nyílt Társadalom Archívumának.

2020. november 24. 13:50
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

Hatalmas fordulat várható az amerikai külpolitikában.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök Antony Blinkent jelöli külügyminiszterének, akinek Bidenhez hasonlóan sok dolga lesz a Trump-adminisztráció romboló és bezárkózó négy éve után. Blinken már a kampányban is Biden külpolitikai tanácsadójaként dolgozott, Barack Obama elnöksége idején pedig külügyminiszter-helyettes is volt egy ideig.

Az amerikai külpolitikában mindig is különleges helyet foglaltak el a magyar kapcsolatok, most pedig sokat jelenthet Blinken személyes kötődése hazánkhoz. Ugyanis a család és Magyarország története több ponton is összeér. A leendő külügyminiszter anyja magyar felmenőkkel rendelkezik, apja – akinek második felesége szintén magyar – 1994 és 1997 között budapesti nagykövet volt. A Blinken-család néhány éve nagyobb adományt adott a CEU Nyílt Társadalom Archívumának, az OSA-nak, az archívum ezért hálából a család nevét viseli. Antony Blinkent mindenki a globális szövetségek híveként írja le, ami nagyszerű hír a transzatlanti kapcsolatok és a NATO jövőjére nézve.

Trump elnöksége alatt Amerika bezárkózott, Biden azonban többször hangsúlyozta, hogy nagy hangsúlyt kíván fektetni a külpolitikára, visszaléptetné országát a párizsi klímaegyezménybe és leállítaná a kilépést a WHO-ból. Blinkenre ebben is, valamint abban is nagy feladat hárul majd, hogy az újjáéledő amerikai külkapcsolatok ismét a kompromisszumokra és az együttműködésekre épüljenek. Blinken korrupcióellenessége, valamint az, hogy családjával együtt mélységesen hisz a demokráciában, előrevetíti, milyen külpolitikát várhatunk tőle. Az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagjaként azon fogok dolgozni, hogy az EU – és azon belül Magyarország –, valamint Amerika kapcsolata a lehető legjobb és mindegyik fél számára kölcsönösen előnyös legyen. Jó munkát kívánok a leendő külügyminiszternek és üdvözletemet küldöm neki Budapestről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. november 26. 14:54
Le is szopod, vagy csak a seggét nyalod ki?
benedek77
2020. november 25. 08:24
Blinkennek nem magyar, hanem zsidó felmenői vannak. Gondolom ezért örül katika. Mondjuk ez örömre ad okot a kormányunk számára is, elvégre ők is fajtik:-)
kishegyi
2020. november 25. 04:24
És még mondják, hogy az Orbán csak kitalálta az egész Soros dolgot, amikor az egyik hazai Soros ügynök elvakult törleszkedése közben szolgáltatja erre a nyílt bizonyítékot!
akiaki
2020. november 24. 23:20
nyilem-nyalom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!