Miért fontosak számunkra a Nemzeti Régiók és a székely ősiség?

2020. november 29. 19:51

A székely autonómia nem csupán a román nyomással szembeni ellenállás, hanem saját kulturális gyökereink megerősítése is.

2020. november 29. 19:51
Deák-Sárosi László
Vasarnap.hu

„A közel ezer éves székely önrendelkezést a Magyar Országgyűlés szüntette meg 1876-ban a megyésítési törvénnyel, a haladásra és a modernizációra (!) hivatkozva. 1952-ben a nemzetközi szerződések értelmében és szovjet nyomásra, de létrehozták Erdély közepén a Magyar Autonóm Tartományt. A tartományt magyar és román kommunisták közreműködésével Bukarestből irányították, de ebben az időszakban és ebben a régióban a magyar nyelv hivatalos státusszal bírt: az oktatás, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás államilag elismert nyelve volt. Az 1956-os magyarországi forradalom után többször átszervezték, területét és hatáskörét csökkentették, ami később a mai Hargita, Maros és Kovászna területét fedte le. Székelyföld neve legutóbb a Maros Magyar Autonóm Tartomány volt, amelyet a hatalmát újabb közigazgatási reformmal megerősítő Ceauşescu szüntetett meg 1968-ban. Bízzunk benne, hogy nem véglegesen. A székely autonómia önmagában nem valósítja meg a Trianon utáni magyar feltámadást, és nem csupán a román nyomással szembeni ellenállás, illetve az anyanyelvhasználat miatt fontos, hanem saját kulturális gyökereink megerősítése miatt is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2020. november 30. 20:55
A román asszimilációs törekvések egy egy kultura megsemmisitését is célozzák. A kisebbségi kulturák is az emberi civilizáció részei. Ezért megmaradásuk a világ minden kúlturemberének jogos igénye(kellene, hogy legyen.)
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 30. 13:30
Autonómiát Trianonnak!
az ember
2020. november 29. 20:56
Székelyföldet Magyarországhoz kell csatolni. Vagy rosszabb esetben legyen független, egy második magyar állam.
Claudius1
2020. november 29. 20:37
Kérd a fidesztől és megadja, hiszen valamit valamiért, ugye érted.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!