Jogállamiság, ó jogállamiság!

2020. november 18. 14:04

Meri bírálni a francia alkotmányt egy német azzal, hogy az nem is jogállami?

2020. november 18. 14:04
Csizmadia Tamás
PestiSrácok.hu

„A rule of law, vagyis a jogállamiság egy nagyon érdekes dolog. Ahogy Sólyom László egy előadásában fogalmazott, »ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes«. Nem elég, hogy minden állam más és más berendezkedésű, de ráadásul azt is el kell tudni különíteni, mikor valósak az egyes országokon belül a belső kritikák. Vagyis el kell tudni dönteni, mikor sír az épp aktuális ellenzék a valódi fájdalomtól és mikor hullat krokodilkönnyeket. Sajnos, az egyes országok alkotmányos megoldásai sem azonosak. Az Egyesült Királyságban az uralkodó nevezi ki a kormányt, Luxemburgban nagyherceg, nálunk a köztársasági elnök. Sőt, az egyes államfők között is kőkemény különbségek mutatkoznak: a francia elnök nagyon erős hatáskörökkel rendelkezik, a német viszont inkább egy köszönőember, ott a kancellár fújja a passzátszelet. Meri bírálni a francia alkotmányt, egy német azzal, hogy az nem is jogállami?

Sőt, a formalitásokon túl a jogállami megoldások tartalmilag is különböznek. Valahol a politikai és jogi fékek és egyensúlyok rendszere kellene, hogy jellemezzék az államok működését, na ez például furcsán valósul meg a jelenlegi Németországban, ahol nagyjából minden komolyabb párt kormánypárt is egyben, és mint kormánypártok, egyesült erővel kiabálnak kígyót-békát a szélsőségesnek kikiáltott AfD-re. Szóval a jogállamiság »kritériumrendszere« egy borzasztó hosszú, minden államtípusra külön-külön oldalszázakat kitevő kódex lenne, amelyben ráadásul a kivételek önmagukban újabb százoldalas lábjegyzetet érdemelnének.

Érdekes hír érkezett például Norvégiából, akik egy egészen különleges »hate speech crime«-típust vezettek be, ott ugyanis ha egy magánbeszélgetésen megsértjük a melegek érzékenységét, máris büntetőeljárást kezdeményezhetnek velünk szemben és egy évre el is ítélhetnek. Ennek ellenére Norvégia mégis jogállam. Sőt, a nemzetközi standardok se bizonyulnak egzaktnak. Például a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-listáján rendre bejelentik, hogy Magyarország egyre nehezebb helyzetben van, ugyanakkor maga a lista is felvet bizonyos kérdéseket. Így például Namíbia, Burkina Faso vagy Botswana egyaránt megelőzi az Egyesült Államokat ezen a listán (tehát szerintük szabadabb a botswanai sajtó mint az amerikai), és megtudhatjuk tőlük azt is, hogy Albániában, sőt Kirgizisztánban is sokszínűbb és kevésbé korlátozott a sajtó, mint hazánkban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2020. november 18. 16:59
A helyzet jelenleg úgy néz ki, mint mikor az úriember közli a szomszédasszonnyal hogy ő egy kurva, és ha ő elismeri hogy kurva és dug is vele, akkor kaphat némi pénzt.
VeJoLa
2020. november 18. 16:40
A norvég "hate speech crime" a liberális diktatúra rémítő példája, beillik abba a sorba, ami szülésig leheséges abortusz, a kisgyerek nemének átkaszabolása saját vagy szülői kívánságra is, és ami miatt NEM AKAROK ILYEN JOGÁLLAMISÁGOT!
olajfa1
2020. november 18. 16:32
De most komolyan... ki mondja meg hogy mi a jogállam és mi nem? Mondjuk mi a "jogállam Németországban" és mi a "jogállam Franciaországban"?... Ki mondhatja meg hogy melyik országban van jogállam és melyikben nincsen? Vagy egy-egy államban mikor van "jogállam" és mikor nincsen? Mondjuk csak Magyarországot ha vesszük... akkor az "azonosíthatatlan szabadcsapatok gumilövedékekkel történő fegyvertelen békés tüntetőkre leadott lövöldözéseik " azok mennyire "jogállamiak"... vagy ugyanazon "egységek" az EU minden területén betiltott "viperákkal" történő verésük az mennyire fért bele az "EU jogállamiságába"... és miért nem felel meg ma amikor még csak hasonló esetek sincsenek???... Szóval... itt szó nincsen a "jogállamiságról" hanem színtiszta aljasságok hadáról van szó.
Fideath
2020. november 18. 16:15
"Érdekes hír érkezett például Norvégiából, akik egy egészen különleges hate speech crime-típust vezettek be, ott ugyanis ha egy magánbeszélgetésen megsértjük a melegek érzékenységét, máris büntetőeljárást kezdeményezhetnek velünk szemben" -------------------- Na, ez egy büdös mocskos hazugság. Melegek elleni közvetlen felbujtásért (direct incitement) jár a bünti, nem az érzékenység megsértéséért. Anyázni továbbra is lehet a melegeket meg bárki mást. "The bar for prosecution is high, requiring direct incitement against people or language that dehumanises them, she said. "There are a lot of very hateful things you can say about the protected groups," she said. https://news.trust.org/item/20201110191107-tecjt/ "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!