George Clooney és a kulturális imperializmus

2020. november 24. 15:55

Nagyszerű megoldás volna, ha a kiváló színész Önnön tanácsát megfogadva ellátogatna Magyarországra.

2020. november 24. 15:55
Frank Füredi
Frank Füredi
Látószög blog

„Hollywood kultúrharcosai egyre gyakrabban tűnnek fel a modern ideológiai háború frontvonalában. Nagy erőkkel voltak jelen legutóbb az amerikai elnökválasztás küzdelmeiben és újabban a szavak szintjén biztosítják támogatásukról a Black Lives Matter-t (BLM) vagy éppen azért kampányolnak, hogy Greta Thunberget világi szentté lehessen avatni.

Nem mondom, hogy nem lepett meg, hogy a GQ magazin televíziócsatornájának adott interjújában George Clooney egyszer csak megszakította az új filmjéről, az Éjféli égboltról szóló beszélgetést és a világot elárasztó gyűlöletre fordította a szót. A divatos hollywoodi politikai forgatókönyvvel tökéletes összhangban a gyűlölködés fogalma nyomban Magyarországot juttatta az eszébe.

Clooney az Éjféli égbolt tudományos-fantasztikus szemléletét a való világra vetítve valóságos antiutópiát tárt elénk, s a gyűlöletről szóló rövid előadását ezen szavakkal fejezte be: »Menjenek csak el Bolsonaróhoz Brazíliába vagy Orbánhoz Magyarországra«.

Hogy aztán csakugyan személyesen megtapasztalta volna Brazíliában azt a bizonyos gyűlölködést, arról nem szól a fáma. És arról sem, hogy Magyarországon, hogy és mikor találkozhatott volna vele. Az összes fellelhető beszámoló szerint legutóbb a 21. század hajnala táján fordult meg magyar földön, vagyis idővel azelőtt, hogy a 2010-es választás nyomán megalakult a második Orbán-kormány. Úgy is fogalmazhatnánk tehát, hogy a gyűlöletképzet, mely Clooney szavaiból árad, nem a magyarországi terepmunka eredménye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. november 25. 07:40
Csorcsi azt se tudja miről beszél, még Brazíliát meg tudná találni a földgömbön, de minket.. ugyan már.
Flagellator1974
2020. november 25. 06:49
Ha kiváló színészre kellene példát hozni, akkor pl. Ben Whishaw. Clowney csak tűrhető.
GenusGeno
2020. november 24. 19:13
Azért az árulkodó, hogy kik azok az okoskák, akiket felizgatott Clooney. Jámbor András, Szijjártó Péter, Frank Furedi(?).
flesh ripper
2020. november 24. 19:08
Ha Klúnyi bácsi, ez a tehetséges, de hülye, tájékozatlan és jellemtelen jellemszínész (...mert a tehetség és a jellem ritkán van szinkronban), Magyarországra jönne, azonnal hermetikusan izolálnák, tömött sorokban körbepárnáznák a hazai "elnyomott és elhallgattatott" értelmiség lopcsányista kiválasztottjai, sorosista művészek, az elfojtott szavú és kicsavart tollú, elfogulatlanul zokogó anarcholiberálfasiszta bértollnokok, mind megtépdesnék ruházatukat, földön fetrengenének, sikítoznának, eltörnék önnön ujjperceiket, véresre karmolásznák saját arcukat, zokogva véres áldozatot mutatnának be, mely keretein belül, egy zsenge ifjú iksz-lábú, pattanásos szfe-bojkottistát egy kőoltáron - szopós bárányként - feláldoznának. Klúnyi bácsi akkor saját szemével látná a Magyarországon tomboló orbáni terrort. Akkor már senki sem vezethetné félre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!