Ez az USA dilemmája

2020. november 14. 11:40

Olyan ország akarnak-e lenni, ahol az új elnök lecsukatja az elődjét, vagy olyan, ahol egy bukott elnök is a törvények fölött állhat.

2020. november 14. 11:40
Herczeg Márk
Herczeg Márk
444

„A Trump elleni vádemelés hatalmasat szólna, ugyanakkor kockázatos lehet a vádlottak padjára állítani egy volt amerikai elnököt. A megválasztott elnök, Joe Biden elnökségét beárnyékolná ez a vita, és feldühítené Trump követőit is. Trump már eleve régóta a baloldali gyűlölet és a szelektív igazságszolgáltatás áldozataként tetszeleg, és sok híve egyetértene vele, bármilyen erős bizonyítékok alapján is folyna ellene büntetőeljárás.

De a kérdést megfordítva is felmerül egy probléma: ha az ügyészek arra jutnának, hogy egyértelmű és meggyőző bizonyítékot találtak Trump bűnösségére, akkor a büntetőeljárás elmulasztása arra ösztönözhetné a jövő elnökeit, hogy a legrosszabb ösztöneikre hallgatva megszegjék a szabályokat és a törvényt, hiszen az Egyesült Államok nem tudja őket elszámoltatni. Aki elnökké válik, onnantól too big to fail, és ez Trumpra is vonatkozna, aki 2024-ben újból elindulhat az elnökségért.

Ez az USA dilemmája: olyan ország akarnak-e lenni, ahol az új elnök lecsukatja az elődjét, vagy olyan, ahol egy bukott elnök is a törvények fölött állhat.

Trumpot egy ideje nagyon nyomasztja, hogy bűnvádi eljárás indulhat ellene, a retorziótól félve is küzd ennyire eszeveszetten a hatalomban maradásért – állítja Michael Cohen, aki egy évtizedig volt Trump bizalmasa, tanácsadója, ügyvédje és problémamegoldója, és sok kényes sztori eltussolásában volt szerepe, amíg 2018 végén 3 év börtönre nem ítélték. Cohen a Vice-nak azt mondta: »A vereség ezen a választáson a cégei végének kezdetét és a vagyonának elvesztését jelentheti. Ez börtönbüntetést jelenthet neki, a családtagjainak és a Trump Org egyes vezetőinek.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2020. november 15. 21:03
Vajon Márkocska írt Biden rákellenes alapítványáról, ahol a pénzt mindenre költötték csak rákellenes tevékenységre nem. Az ukrajnai családi bizniszről is vajon sokat írhatott-e? Vagy Márkocska is csak egy ócska balllibb propagandista?
zseboszkiraly
2020. november 15. 19:54
Ezer bocs, ezt a hozzászólást "Pierre"-nek szántam
Szőke Ciklon
2020. november 15. 09:27
Olyan ország akarnak-e lenni, ahol az új elnök lecsukatja az elődjét, vagy olyan, ahol egy bukott elnök is a törvények fölött állhat. Sajnos 2010-ben nem csukták le a bukott elnököt, mert az a törvények felett állt. Pedig ezer oka lett volna!
betik
2020. november 15. 04:38
Nem is tudtam, hogy a 444 ennyire vonzódik a bizánci stílushoz. Eddig rendszerint köpködtek mindenre, ami "keleti". A Bizánci császárságban volt szokás még a vér szerinti rokonokat is legyilkolni hatalom váltás után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!