Elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett

2020. november 18. 07:59

Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába.

2020. november 18. 07:59
Orbán Viktor
Orbán Viktor
MTI-OS

„A magyar kormány a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot – élve az uniós Szerződésekben garantált vétójogával.

Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába. Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak.

A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják. 

Magyarország a vita során a lojális együttműködés, a kiszámíthatóság és a transzparencia elveit követve járt el, mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Annak ellenére, hogy a gazdasági válság közös hitelfelvétellel történő kezelését sosem tartotta megfelelőnek. A 2020 júliusában született kompromisszumot csak azért fogadtuk el, mert elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett és támogatjuk, hogy a pénzügyi segítségre szoruló államok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak. 

Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak. A mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben. Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált.  

Objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül erre tagállamot büntető eljárást alapozni nem lehet. 

Véleményünk szerint Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapcsolása. Bármely új tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a Szerződések egyhangú módosításával lehetséges.”

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illibernyák
2020. november 18. 18:09
Rezsimbirkák, ehhez mit szóltok? Percenként egymillió forintot kap a Stop Soros-kampányból is gazdagodó kft. a Digitális Akadémiáért az állami Antenna Hungáriától
illibernyák
2020. november 18. 17:35
Orbán: Mi magyarok nem hagyjuk magunkat zsarolni! Magyarra forditva: Az egyhangú szavazás rendszerével visszaélve megzsaroljuk a többi országot és megtorpedózzuk az uniós költségvetést ezzel káoszba taszitva az EU-t, ha nem szállnak le rólunk holmi feleslges jogállami f@szságokkal és nem hagynak minket tovább lopni az uniós pénzeket.
jánosbácsi
2020. november 18. 14:37
Jogállamban a foci drukkereknek eszükbe sem jutna megakadályozni az ellenzék népszavazási kezdeményezését, mert elvinnék őket a rendőrök. Jogállamban nem dobják ki az ellenzéki pártok képviselőit a közszolgálati televízióból mint macskát szarni. Jogállamban azt a szerkesztőt aki azt mondja, hogy csak a kormányt támogató kijelentéseket lehet tenni úgy kidobják a munkahelyéről mint macskát szarni. Jogállamban nem retteg a kormány semmilyen vizsgálattól legyen az hazai avagy uniós.
fatman
2020. november 18. 13:41
Viktor forever!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!