A fiktív hősök és a nemzeti/demokratikus minimum illúziója

2020. november 25. 15:58

Az irodalmi hősökkel mindenki tud azonosulni, míg a valós hősök már megosztók.

2020. november 25. 15:58
Paár Ádám
Méltányosság blog

„Nyugaton divatja van a fiktív (irodalmi,filmes) hősöknek emléket állító szobroknak, emlékhelyeknek. Az ilyen emlékhelyek jobban szolgálnák a nemzeti minimum kialakítását, mint a valós hősök emlékhelyei. Az irodalmi hősökkel ugyanis mindenki tud azonosulni, míg a valós hősök már megosztók.

...

A fiktív hősök bárhogyan értelmezhetőek, hiszen bárki számára bármit jelenthetnek. Mivel a képzelet szülöttei, az olvasó, néző maga dönti el, szimpatikusak-e számára, vagy sem, és mit jelentenek számára. Sőt, fantáziával még az elő- és utóéletüket is maga alakíthatja. Nincs egyetlen, kötelező olvasat. Esetükben nincs egy, a közösség minden tagjától kötelezően elvárt egyféle értelmezés, mert nem is lehet. Nincs egy – nemzeti vagy demokratikus – minimum. A minium hiánya az, amelynek révén képesek összekötni a társadalom tagjait.

Ezért célszerű lenne, ha a történelmi alakok megítélését is az állampolgárokra bíznánk. Ehhez azonban nagy bátorságra van szükség mind a történelemoktatás, mind a politika részéről. De föl kell ismerni: nincs nemzeti konszenzus olyan személyiségek megítélésében, mint Nagy Imre, Horthy Miklós, de – mutatis mutandis – Thököly Imréében sem. Ha nincs, akkor viszont azt erőltetni szükségszerűen nem közelebb, hanem távolabb visz bennünket a politikai közösség kohéziójától.

Ezért több fiktív, irodalmi és filmes, és kevesebb történelmi szoborra és emléktáblára lenne szükség. Előbbiekben könnyen egyetértünk, könnyű jobb- és baloldalinak, szegénynek és gazdagnak egyetértésre jutni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. november 25. 20:57
Nagyszerű ötlet! Rögtön javasolnám is felállítani egy nagy tekintélyű, idős urat ütlegelő ifjú szobrát! Ikonikus lenne a boomerezők körében, pláne, ha végigmobilozták a magyarórát, ahol (ha egyáltalán) megtudhatták volna, hogy ez a csak Lúdas Matyitól jár ki Döbröginek, nem minden kamasztól minden idősebb férfinak!
Kup Lung
2020. november 25. 20:55
Amig általános jó rossz tulajdonságokkal ruháznak fel figurákat csak addig működik az elmélete (de ez csak a meseszerű ,romantikus és SCIFI filmekben lehetne elsütni). Ebben az esetben azonban nagyon fura reakciók is jöhetnek a társadalom felől : Izaurának gyűjtés szerveztek esete.... Ugye emlékezünk? ----- Azonban ott már egyértelműen megbukik a dolog hogy ha a filmbéli fiktív hősöknek is valóságos ,életszerű paramétereket adnak (ÁVÓS vagy Hortysta katonatiszt, török janicsár, várvédő egri nő ,párttitkár ,újgazdag ,5 gyermeket egyedül nevelő anya stb stb) abban a pillanatban beárazza ugyanúgy mindenki őket mint a valóságos figurákat. Sőt mivel a valóságos figurákat sem ismertük személyesen, ezért teljesen úgy árazzuk be ezen esetben a fiktíveket a tudatunkba mint a valóságosakat :) ----- Tehát ha nem illuzórikus figurákat alkotnának akkor ott tartanánk ahol a part szakad a társadalmi kohézióról meg a nemzeti minimum terén. Ezeket tehát így nem lehet megközelíteni. ------ Nemzeti minimum egyébként sem személyekről szólna (ha egyáltalán kellene: nemzeti minimum e hogy legyen nemzeti minimum? ) hanem olyan mércéről akit mindenki tiszteletben tart ,elfogad. Mint pl.kapásból ezek jutnak eszembe : a külhoni magyar is magyar , ne adósodjunk el csak komoly veszély esetén , ne legyen éhező gyerek az országunkban. Ezek tehát nem személyesített dolgok. ----
Morton
2020. november 25. 20:04
Bartók zenéje is olyan megosztó, sokan nem értik, javasoljuk helyette Fluor Tomit, ő olyan jópofa!
Nagy B. Ödön
2020. november 25. 16:19
Mindenkinek vannak furcsa gondolatai, csak nem mindenki írja le
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!