Viharos szomszédság – a magyar-román gazdasági kapcsolatokról

2020. október 20. 11:00

Száz évvel a trianoni békeszerződés aláírása után, a magyar-román gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan bővülnek.

2020. október 20. 11:00
Ferkelt Balázs
Corvinák

„»Összenő, ami összetartozik« – ez a Willy Brandtnak tulajdonított, a német újraegyesítéssel kapcsolatos mondat a kárpát-medencei gazdasági együttműködésre is igaz lehet. Száz évvel a trianoni békeszerződés aláírása után, a magyar-román gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan bővülnek jelentős részben hála a magyarországi vállalkozások magyarlakta határon túli területeken megvalósult beruházásainak.

A magyar-román gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok a 2000-es évek óta dinamikus bővülést mutatnak. Míg 1999-ben az Eurostat euróban nyilvántartott statisztikái alapján a Magyarországról Romániába irányuló export nem érte el az 500 millió eurót, míg a Romániából Magyarországra érkező import kis mértékben meghaladta a 200 millió eurót, addig 2019-re, húsz év alatt több mint tizenháromszorosára nőtt a magyarországi kivitel és behozatal, egyedül a tavalyi évben 2,7 milliárd eurós aktívumot termelve ezzel. Ahogyan az 1. ábrán is látható, a kétoldalú árukereskedelem dinamikája mindösszesen néhány évben mutatott csökkenést, például a világméretű pénzügyi és gazdasági válság, valamint az európai adósságválság egyes éveiben. Az elmúlt húsz évben kivétel nélkül magyar kereskedelmi többlet volt megfigyelhető, a legmagasabb éppen 2019-ben.

Mindez azt is jelenti, hogy a KSH adatai alapján 2019-ben Németország, Szlovákia és Olaszország után Románia volt a negyedik legfontosabb exportpiacunk 5,1%-os részesedéssel, de úgy, hogy a 2., 3. és a 4. helyezett között minimális volt a különbség. Importpiacaink között Románia 2019-ben nem tudott az első 10 ország közé bekerülni, a 11. helyet érte el. Románia szempontjából is fontos a kétoldalú kereskedelem – még ha jelentős passzívummal is bír keleti szomszédunk külkereskedelmi mérlegében – Magyarország Németország és Olaszország után Románia harmadik legfontosabb importpartnere és negyedik legfontosabb exportpartnere volt az elmúlt évben. A szolgáltatáskereskedelem terén is viszonylag intenzívek a kapcsolatok, 2019-ben például a Romániából érkezők a harmadik legnagyobb összeget költötték el Magyarországon a Németországból és az Ausztriából érkező vendégek, turisták után.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. október 20. 22:52
Így keződik a revízió, nem tankokkal-háborúval amiről a libernyákok vijjognak, hanem gazdaságilag, politikailag és demográfiailag. Megkerülhetetlen befolyást építünk ki, támogatjuk a kinti magyarokat hogy a szülőföldjükön boldoguljanak és a románok által erőltetett asszimilációt-elvándorlást megállítsuk. Felvásároljuk Erdélyt, a románok magyar cégeknek fognak dolgozni, infrastruktúrát építünk hogy Erdély földrajzilag-gazdaságilag Budapesthez legyen közelebb bukarest helyett helyi médiát építünk ki hogy a hangunk hallható legyen és a véleményünk érvényesüléjön támogatjuk a helyi kultúrát és sportéletet hogy a román kultúra visszamaradottsága még szembetűnőbb legyen, a természeti és kulturális kincseket, erdőket, épületeket megvesszük, felújítjuk és megőrizzük hogy a rabló számára is világos legyen hogy ott van az előző tulaj ezeréves keze nyoma, nem tudja eltörölni és természetesen a helyi politikában is azt fogja hátszél érni aki a magyar ügy mellett kiál, még a románok közül is. A harcos nagyrománok pedig csak annyit érzékelnek a román színekre festett kukáik mellett hogy elfogyott körülöttük a levegő, nincs szponzor, nincs szavazó aki a fejlődés és épülés helyett a hőzöngésre szavazna. Így fog magyar befolyási körbe csúszni az egész Kárpát-medence, ami elkerülhetetlen ha tovább folyik a nemzetépítésünk. Az erdélyi románok között sem dúl már annyira a szerelem bukarest iránt, előbb-utóbb ők is szívesen vennének egy független Erdélyt ahol a bukaresti korrupt vízfej nélkül építkezhetne magának aki építeni szeretne, mert Erdélyt a helyi románok támogatása nélkül nem fogjuk visszavenni, és pont ez az amitől a regátiak a legjobban rettegnek, a transzilvánizmus, nem tudná többé kijátszani a nemzetiségi kártyát, ami nélkül románia, különösen a regát balkáni mentalitású lepukkant koszfészek.
Takita
2020. október 20. 13:14
Pontosítva: hivatalosan nem magyar-román ,hanem Magyarország és Románia közötti gazdasági kapcsolatokról van szó. Ezen belül is kiemelten Magyarország és Románia Erdély -régiója között. A gazdaságföldrajzi adottságok miatt ez a jövőben csak növekedni fog. Amikor meg ,valamikor a jövöben az önálló Erdély-régió hivatalosan létrejön,akkor még intenzívebb lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!