Szükség van szemléletváltásra, hogy nemzetközileg is a legjobb vezetőket képezzük

2020. október 10. 15:27

És mi olyan módszereket alkalmazunk, amivel ezt el lehet érni.

2020. október 10. 15:27
Porkoláb Imre
Origo

Október elsejétől csatlakozott a Mathias Corvinus Collegiumhoz. Milyen feladatok várnak önre?

Több feladatom is van. Az egyik, hogy átvettem a Vezetőképző Akadémiát, egy rendkívül jó és régóta futó csúcsképzést az MCC-n, amit tovább kell fejleszteni. A Vezetőképző Akadémiáról tudni kell, hogy a hallgatók az MCC-s iskolák után a harmadik vagy negyedik évtől választhatják ezt az irányt – a vezetőképzést. A Vezetőképző Akadémiának az a célja, hogy olyan tudást adjon a fiataloknak, amelyekkel »lóugrásban« tudnak majd a saját későbbi karrierjük során haladni. Olyan ismereteket tanítunk, amiket az egyetemeken nem kapnak meg.

Ön szerint milyen a jó vezető – legyen cégvezető, étterem, intézmény vagy bármilyen szervezet vezetője?

Úgy gondolom, alapvető hiba, hogy legtöbbször szakemberekből akarnak vezetőket faragni. Még a nagyvállalatoknál, a multiknál is gyakran bevett szokás, hogy ha valaki nagyon jól végzi a munkáját egy bizonyos szakterületen, akkor vezetővé léptetik elő. Pedig, attól még, hogy valaki kiváló szakember, nem biztos, hogy vezetőként képes lesz majd kihozni a csapatból a legtöbbet, hiszen az egészen más tudást igényel.

A szakember nagyon jól tud teljesíteni a szakmájában, a vezető pedig az emberekkel foglalkozik. Azzal a csapattal, akivel dolgozik. Ahhoz, hogy az ember jó vezető legyen, hosszú ideig tartó, és elsősorban szemléletformáló, fejlesztésen alapuló gyakorlati képzésen kell részt vennie. Vannak olyan alapvető kompetenciák, amelyeket meg kell tanítani a leendő vezetőknek. Véleményem szerint az egyik legfontosabb például, hogy nemcsak készségeket kell fejleszteni, hanem szemléletmódot is – és az MCC-ben mi pontosan ezt szeretnénk képviselni. Azt is vallom, hogy kreatív környezetet kell teremteni az embereknek ahhoz, hogy jól dolgozzanak. Továbbá fontos, hogy a hallgatók globális környezetben dolgozhassanak, nemzetközi szakemberektől kapjanak tréningeket, tapasztalati tudást. Ezenfelül vannak vezetői klubjaink is, ahová magas szintű döntéshozókat hívunk meg, hogy tőlük tanulhassanak a diákok. Én úgy gondolom, presztízsértékű az MCC-hez jönni előadásokat tartani. Az elméleti oktatáson túl gyakorlati képzéseket is tartunk, hiszen nagyon fontos, hogy hallgatóink ténylegesen megtapasztalják, hogy milyen másokról gondoskodni, mit jelent elvégezni egy feladatot, és erre ösztönözni másokat is.

Említette, hogy a vezetőképzésben is fontos szerepet tölt be az innováció – ezt hogyan kell érteni?

A vezetés és az innováció kiegészítik egymást. Arra törekszünk, hogy egészen különleges módszereket építsünk be a képzésbe. Az MCC vezetése részéről olyan vezetőfejlesztő innovációs ötlet fogalmazódott meg, amely nemcsak a hagyományos menedzsermódszerek oktatásáról szól, hanem olyan képességekkel ruházza fel a képzésen résztvevőket, amelyek megsokszorozzák a kreativitásukat, teljesítőképességüket és tanulási képességeiket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. október 11. 08:34
Pártintézet,az adóforintjainkból.:(
Akitlosz
2020. október 10. 18:51
"Úgy gondolom, alapvető hiba, hogy legtöbbször szakemberekből akarnak vezetőket faragni." Hát az sem valami jó, amikor a vezető szól bele a szakemberek dolgába, amihez nem ért. A vezető ugye vezetni tud, ahhoz meg nem ért, amit a beosztottjai csinálnak.
Rasdi
2020. október 10. 15:59
Ami azt illeti, elsősorban avval a gondolattal, hogy nem feltétlenül adott szakma kiválóságaiból lesz feltétlenül a legjobb vezető. nagymértékben egyetértek. Példaként írtam többször is, hogy "nem a legjobb agysebészből lesz a jó kórházigazgató". Ettől függetlenül a jó vezetőnek ismernie kell az adott szakterület számos elemét. Különben mindenféleképpen ki van téve annak, hogy valami "szakmai" szöveggel átverjék. Viszont nagyon fontosnak tartom a felvételizők alapos pszichológiai szűrését. (Persze az egészet csak valamilyen "második diploma" megszerzéseként tudom elképzelni, miután az előbbiekben említett "átverés" elkerüléséhez szükséges szakmai képzést megszerezték.)
Knerten
2020. október 10. 15:34
Minek ide MCC, mikor itt van az olyan kiválóságok, mint Bangóné vagy Kunhalmi, akik a saját nevüket se tudják leírni? Kunhalmit miniszterelnöknek, Bangónét belügyminiszternek! ---- Ijesztő a kép? Akkor tessék '22-ben elballagni a szavazófülkébe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!