Hogyan lettem liberális demokratából Trump-szavazó?

2020. október 21. 20:30

2012-ben még simán Obamára szavaztam, Bush után ez nagy megkönnyebbülés volt.

2020. október 21. 20:30
Mandler Gábor
Neokohn

„Amióta 1990-ben kijöttünk Amerikába, egészen 2016-ig nem is volt kérdés a számomra, hogy ha választanom kell, akkor demokrata leszek. A republikánus, vagy általában véve konzervatív lehetőség fel sem merült bennem. Ez azzal együtt volt így, hogy még Magyarországon vallásos nevelést is kaptam, azon kevesek közé tartozom, akik Talmud Tórára jártak a Frankel Leó utcai zsinagógába, Schőner Alfréd rabbihoz.

Ezzel együtt szinte természetes módon inkább tartottam magam liberálisnak és baloldalinak, mintsem bármi másnak, valószínűleg azért, mert Magyarországon történelmi okokból nagyon nehéz volt zsidóként jobboldalinak lenni. Igaz, a Kádár-korszakban erre amúgy sem volt lehetőség. Mindez a 2016-os elnökválasztási küzdelem alatt kezdett megváltozni bennem. Ezt a folyamatot próbálom most leírni.

Nos, 2012-ben még simán Obamára szavaztam, Bush után ez nagy megkönnyebbülés volt, mert nagyon elleneztem Bush háborúit, hiszen úgy tűnt, hogy soha nem lesz végük és rengeteg véráldozattal jártak. Nem láttam, hogy konkrétan mi is a célja ezeknek a háborúknak, miután megdöntötték már a tálibok és Szaddám Husszein uralmát.

Az elején nem is volt semmi bajom Obamával, de eltelt pár év, és kezdtem kevésbé kedvelni, kicsit gyengének tűnt más országokkal szemben. De mivel a média, mint tudjuk, egyfolytában védte, nem igazán tudtam, hogy konkrétan mit is csinált rosszul a nemzetközi kapcsolatok terén.

Amikor elértük a 2016-os évet, és kiderült, hogy a demokrata oldalon Hillary Clinton és Bernie Sanders fog megküzdeni az elnökjelölti posztért, szinte azonnal Sanders oldalán találtam magam. Nem feltétlenül azért, mert mindenben egyetértettem vele azzal kapcsolatban, amit megígért, inkább az volt bennem, hogy Hillary Clinton rendkívül taszító egyéniség volt a számomra. Mint később kiderült, sok-sok millió más demokrata szavazó számára is. Amikor a politikai és egyéb tevékenységeit is elkezdtem tanulmányozni, kiderült, hogy azokkal sem tudok azonosulni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2020. október 22. 07:13
Én a talmud tanításra nem lennék annyira büszke, de mindenkinek más a fontos. Egyébként a háttérhatalom létezésére mikor jön rá a cikk írója? Annak fényében ugyanis teljesen világos, hogy a demokraták és a republikánusok között alig van különbség, mindenhol ott vannak a háttérhatalom megvásárolt emberei. Trump egy üdítő kivétel, bár vele is vannak gondok.
Pandaka pygmaea
2020. október 22. 06:27
Nahát... mintha az itthoni folyamatokról írna: "Azt is figyeltem, hogy az Obama-adminisztráció mit tesz azért, hogy segítse Hillaryt. Legnagyobb megdöbbenésemre szinte alig segítették, a legnagyobb problémájuk az volt, hogyan erőltessék a transzneműek jogait, pl. ahhoz hogy bemehessenek a női vécékbe. Nyilván ez is fontos dolog, de egy ilyen választás esetén talán nem ezzel kellett volna leginkább foglalkozniuk. Ekkor kezdett bennem derengeni az, hogy a demokraták és a liberálisok inkább gondolkoznak ideológiában, mint abban, hogy a lakosságot konkrétan mivel segítsék a gazdaság területén." .... "A baloldal Amerikában elment szélsőbalos irányba. 2016-ban még nem láttam, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában, ma már nyilvánvaló, hogy olyan gazdasági lépéseket akarnának megtenni, amik tönkretennék az országot. Azért sem lenne jó, ha ők kerülnénk hatalomra, mert mindent ideológiai lencsén keresztül néznek. Egyre inkább rasszista hangnemben beszélnek a fehérekről, főleg a fehér férfiakról, ellenségesen tekintenek Izrael államára, és nem védik meg az amerikai zsidó lakosságot sem az antiszemita támadásoktól. A szó szoros értelmében az égvilágon semmiben nem tudok már azonosulni velük."
Akitlosz
2020. október 21. 22:34
Na igen, Obamának komoly programja volt. "Change" És lett change?
zakar zoltán béla
2020. október 21. 22:16
Nem tudom, de a Bavern egy rendkívüli csapat! Évek óta a legjobb. 2.) Horn Gábor ma a Csörtében már az eszét is elvesztette gyűlölködése közben!!! Borzalmas az amikor valaki önkontroll híján 1 perccel egy mondata után ellentmond magának(hazudik?! érzelmei elviszik???!!!). Jól mondta Mráz: Most 5 percig meg se szólaljon! Vitára alkalmatlan alak! Jó éjt mindenkinek! A Bayern kitűnő egyénileg és csapatként!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!