Fontos mérföldkőhöz érkeztünk

2020. október 30. 18:24

Ma az utóbbi száz év legjelentősebb budapesti vasúti fejlesztése kezdődik.

2020. október 30. 18:24
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Facebook

„Ma a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiírta a Déli Körvasút legnagyobb kivitelezési tenderét. Az Európai Unió hivatalos lapjában ma megjelent közbeszerzéssel az utóbbi száz év legjelentősebb budapesti vasúti fejlesztése kezdődik. A munkák a vasúti forgalom folyamatos fenntartása mellett és a városi közúti forgalom akadályozásának korlátai miatt rengeteg ütemben valósulhatnak csak meg, összesen kiviteli tervezéssel együtt várhatóan 5 évet vesznek majd igénybe.

A fejlesztésre óriási szükség van, hiszen a klímaváltozás miatt egyre fontosabbak a környezetet kímélő, kötöttpályás közlekedési lehetőségek. A Kormány és a Fővárosi Önkormányzat – a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2020. február 27-én tartott ülésén – egyetértésre jutott abban, hogy a közlekedési, klímavédelmi, környezeti hasznai miatt – a Déli Körvasút fejlesztését szükséges megvalósítani, és a Kormány is döntött a vasútfejlesztés megvalósításáról a 2021-27 közötti európai uniós fejlesztési ciklus forrásai segítségével.

A fejlesztés tervei megszerezték a szükséges építési engedélyeket és a környezetvédelmi engedélyt is. A fővárosba naponta érkező autóáradat csak kötöttpályás fejlesztésekkel mérsékelhető. A felmérések kimutatják, hogy többen is igénybe vennék az elővárosi vonatokat, a közelmúltban fejlesztett esztergomi és székesfehérvári vonalon 107, illetve 76 százalékkal növekedett ténylegesen az utasok száma! Csakhogy a fejpályaudvarokra nem fér be több vonat, az elővárosi vasutak kapacitása gyakorlatilag csak a körvasútra irányított járatokkal növelhető a következő években. Ezzel és új megállók létesítésével teljesen új, metrógyorsaságú kapcsolatok jönnek létre az elővárosok, valamint budapesti városrészek között, tovább növelve a vasút potenciális utasainak számát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2020. október 30. 22:12
Remek lesz! Gratulálok!
filopatl
2020. október 30. 20:25
"közel 13 km új vágány.." ?? mindenki nyugodjon le, nem kell 5 évig épülő drága vasút, ocsoér bicikli út elég, Dávidka bubiprodzsekje megoldja /amit hosszú évekig tervezett és most kuka/
aleb19
2020. október 30. 19:45
vitezy nagyfaterjahoz anno egy dalt is irtak az akkori trubadurok a refren: erdospeterqevqanyaderdospeterqevqanyad
atila68
2020. október 30. 19:33
Mindeközben Karácsony Géza a Facebookra posztolgat. Mindenki döntse el maga ki a hitelesebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!