Akkor beszéljünk az abortuszról és a jogállamról

2020. október 28. 22:15

Nőgyűlölő, patriarchális rendszert erősít az az állam, amely korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést.

2020. október 28. 22:15
Pósfai Orsi
Mérce.hu

„A magyar és a lengyel abortusz szabályozásban egyértelmű, súlyos különbségek vannak, előbbi javára. Van azonban bennük valami, ami nagyon is közös: hogy a nő élete, egzisztenciája fenyegetve kell legyen ahhoz, hogy a törvény engedélyezze számára azt, hogy dönthessen a saját testéről. Az abortuszt ellenzők többnyire gyilkosságként keretezik a terhességmegszakítást (állami szinten pedig demográfiai okok szoktak felmerülni a korlátozás indoklásakor). Csakhogy az az elképzelés, amely szerint a fogantatás pillanatában kezdődik egy olyan élet, amely ugyanolyan jogokkal ruházza fel a magzatot, mint az azt hordozó nőt, pusztán hitalapú. Az emberi lélekről szól, amelynek ha a létezésében hiszünk, és úgy gondoljuk, hogy a fogantatáskor már létezik, akkor valóban, az abortuszt lehet gyilkosságként értelmezni.

De ahogy a vallásszabadságot hirdető országokban azt a gondolatot sem lehet senkivel sem erővel elfogadtatni, hogy Isten fia feltámadt, úgy ez az orvosilag semmivel sem alátámasztott hit sem jogosíthat fel senkit arra, hogy mások teste fölött rendelkezzen. Vallási érzékenységekre hivatkozva még a szabad véleménynyilvánítás sem korlátozható évszázadok óta, és akkor mégis hogyan képzelheti bárki, hogy az ember saját testét érintő döntései fölülírhatók lennének?

Persze, egy megfogant magzat majdnem minden esetben hordozza magában egy emberi lény létezésének lehetőségét, az abortusz pedig ennek a lehetőségnek vet véget. Azonban a magzatot hordozó nő nem lehetőség, hanem egy létező, gondolkodó, érző ember, akit egy nem kívánt gyermek kihordására kényszeríteni nemcsak megalázó és embertelen, hanem az emberi méltósághoz fűződő alapvető jogát veszi semmibe.

Az az állam, amely korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést, azt a nőgyűlölő, patriarchális rendszert erősíti, amely a nők teste fölött tulajdonjogot érez, fölötte rendelkezni akar. Függetlenül attól, hogy egy nő súlyos válsághelyzetben van-e, vagy – bármennyire is kegyetlenül hangzik – egy fogyatékos gyermek felnevelésére nem áll készen, vagy nem rendelkezik az ahhoz szükséges anyagi körülményekkel, vagy csak pusztán nem akar gyereket: bármi is az oka, minden nőnek jogában kell álljon, hogy maga dönthessen a saját testéről. Legális, mindenki számára hozzáférhető abortusz nélkül nem létezik jogállam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leponex
2020. november 01. 00:06
Orsi, írta még tovább is Ratkó, megtalálod a neten, ha valamit meg akarsz érteni az abortuszról... Szép napokat!
leponex
2020. október 31. 23:59
Orsi, Ratkó József neked is írt... "... Tündöklik ez a tél, szívemet megérinti, hóhártyás talppal megtapossa, pompázik, kényeskedve sétál. Páváskodó, halálos évszak, bögyében a holtak kihűlnek. Az ég derengő inkubátor, feltöltve füsttel, stronciummal. Hol vagytok, édeseim, népem, korahalottaim, zabi-halottaim, holtak között lelencek, anyátlanok, kitagadottak az időből, hol vagytok, édeseim? ...
leponex
2020. október 31. 23:50
Orsi, - ha egy magzat csak a női test része, akkor semmi szükség törvényre, hogy azt műtéttel eltávolítsák mint egy vakbélgyulladást, szemölcsöt, csontkinövést, tyúkszemet, ... Orsi, - ha egy magzat csak a női test része, akkor miért csak a 12-dik hétig lehet eltávolítani, leghaladóbb elvtársaid még a szülés előtti pillanatig is elfogadhatónak tartják, és az érvelésed szerint ez rendjén is való Orsi, - az a magzat a női testben amit Te nem tartasz emberi lénynek, magától nem kerül oda, legtöbbször egy férfi is kell hozzá, akkor neki semmi joga nincs ahhoz, hogy az elpusztításáról való döntésben részt vegyen? Orsi, Te tényleg elhiszed, hogy az a magzat kizárólag az őt tartalmazó női test része, és csak a teljes megszületése utáni pillanatában lesz nagyhirtelen a szuverén női testrészből alapvető emberi jogokkal, méltósággal rendelkező emberi személy?? Ratkó József: Halott halottaim "ki hiányzik közülünk ki hiányzik ki hiányzik közülünk ki hiányzik ki hiányzik a jövő fehér falai közül ki hiányzik a favágók a mesteremberek közül a költők közül a parasztok közül a szülők közül ki hiányzik ki hiányzik közülünk ki hiányzik Budai Nagy Antal mellől ki hiányzik ki hiányzik Dózsa György seregéből Bethlen úr mellől ki hiányzik ki hiányzik Rákóczi talpasai közül ki hiányzik közülünk ki hiányzik ki hiányzik a felnégyeltek közül a karóba húzottak közül a kerékbe töröttek közül ki hiányzik ki hiányzik a jövő fehér falai közül az akasztottak közül ki hiányzik a regimentből ki hiányzik ki hiányzik az őszirózsás koszos cselédek közül ki hiányzik a jövő fehér falai közül ki hiányzik közülünk ki hiányzik ki hiányzik közülünk ki hiányzik? Halottaim, halott halottaim. Nem szül nekem a fa fiút, csak madarat, csak madarat. Kikapart méhek az odúk, lakatlan kismama-hasak. Rám ki hasonlít, ki hasonlít, ki őriz az időben engem? Elevenszülő szerelem, segíts, segíts meg engem! ..." Orsi, voltál már szerelmes?
Esvány
2020. október 30. 07:26
"hogy a törvény engedélyezze számára azt, hogy dönthessen a saját testéről." Az abortusznál nem a magad testéről, hanem egy megfogant magzat életéről döntesz. Ne akard ezt eltagadni, mert csak magadat vezeted félre! "Nőgyűlölő, patriarchális rendszert erősít az az állam, amely korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést." - hazudja egy életellenes, gyermekgyűlölő, önző és szociopata feminista képződmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!