A nyögve nyelt forradalom

2020. október 23. 09:00

1956 darabokban hever a magyar emlékezetpolitikában. A jobboldal nem tud mit kezdeni vele, mert semmi köze hozzá.

2020. október 23. 09:00
Friss Róbert
Népszava

„A jobboldal nem tud mit kezdeni vele, mert semmi köze hozzá. 1956 nem lett emlékezetpolitikai sarokköve a baloldalnak sem.Szónoklatok füstként szálló hablatya, hirtelen száradó koszorúk, leffent lyukas lobogók, félrecsomózott nyakkendők, kitérdelt öltönyök... Az 1956-os forradalom kitörése óta eltelt időnek elégnek kellett volna lennie, hogy október közmegegyezéssel elfoglalja súlyos helyét a nemzet emlékezetében, tudatában és öntudatában. Ha már a magyar annyira szabadságszerető nép. Nem így lett. Tiltották, elhallgatták, volt »sajnálatos esemény«, egy korszak legitimációjának kétes forrása, családi emlékezet, nemzeti felkelés, tragédia, emlékmenedék. Rángatták jobbra-balra, lett kiüresített és kanonizált nemzeti ünnep. Nem hagyta magát, így mindenki félretolta: nem tud eljutni abba a magasságba, mélységbe, hogy ne cincálhassa a politika szerteszét.

1956 darabokban hever a magyar emlékezetpolitikában. A jobboldal nem tud mit kezdeni vele, mert semmi köze hozzá. Emészthetetlen, mert hát Nagy Imre mégiscsak kommunistaként tért haza, s lett mártírja a nemzeti és emberi autonómiáért kitört forradalomnak. Kommunista volt és maradt, képtelenség, hogy egy olyan jobboldalnak legyen akár csak erkölcsi mércéje, amely hatalom a gyakorlatban tagadja meg mindazt, ami Nagy Imrét megfordította a semmibe vezető damaszkuszi úton. Ez a jobboldal nem tesz különbséget szociáldemokrácia és bolsevizmus, sztálinizmus között. Miért is tenné erkölcsi ikonná a mártírrá lett volt kommunistát, akinek volt bátorsága szembefordulni a sztálinizmussal?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. október 24. 11:44
Persze ti tudtatok mit kezdeni vele köcsög!!! L E V E R T É T E K !!!!!!!!!!!!
balbako_
2020. október 24. 06:40
A jobboldalnak semmi köze sincs hozzá? Olvasgassa már el a halálos ítéletek, és ítéletek indoklását - amit a baloldal hozott meg - ott hemzseg a jobboldali vádaktól.
néhai Ch.Pilot
2020. október 24. 02:07
Friss Róbert legfrissebb hazugsága.
luisbathhelena
2020. október 23. 19:41
Miferink propagandistája osztj az észt Nagy Imréről. Aki elvette az Apró-Dobrev klán örökösét. Azé az Apróé, aki mellesleg kivégezettte Nagy Imrét. Hányok tőletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!