Oscar-díj az élharcosoknak

2020. szeptember 13. 16:36

A kvóta nagyon határozott ideológiai útmutató.

2020. szeptember 13. 16:36
Rácz András
Hajónapló

„Jelentéktelen politikai elismeréssé alakította az Oscar-díj „legjobb film” kategóriáját az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Az eddig fontos szakmai-filmművészeti elismerésnek számító díj ezentúl a politikai korrektség élharcosainak jár.

Mit tartalmaz majd a sokszínűségi jelentés?

A Guardian részletes összefoglalója szerint az amerikai filmakadémia úgy döntött, hogy 2024-től csak azok a filmek kaphatnak Oscar-díjat, amelyek megfelelnek a píszí-ideológia gyakorlati elvárásainak. Követelmény lesz, hogy a díjazandó film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen „üldözött” kisebbségből származik, továbbá a szereplők harmada ugyancsak kisebbségből (legalább két különbözőből) származzon, illetve a film ilyen kisebbség problémáját járja körül. Ugyancsak elvárás, hogy a film készítői között – vezető munkatársként – szintén legalább két elnyomott csoporthoz tartozó szakember dolgozzon és legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képviseljen, valamint az is, hogy a stábnak minimum hat további tagja tartozzon etnikai kisebbséghez. Ugyancsak színeseknek kell lenniük a gyakornoki, de még kommunikációs stábnak is.

Tegyük gyorsan hozzá a teljesség kedvéért, egyelőre nem kell az összes kritériumnak megfelelni, elég, ha a négy (a szereplők és a téma, a stáb, a gyakornokok, illetve a kommunikáció színessége) feltételből kettőt hozni tud a film, azaz a filmhez csatolt »sokszínűségi jelentés«. Az akadémia vezetése úgy fogalmaz a döntéssel kapcsolatban: remélik, hogy az új szabályok hosszú távon arra ösztönzik a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét.

Giccsesen vagy elvszerűen?

Valójában persze a döntés nem erről a nyomasztóan bárgyú és végtelenül primitív tükrözéskoncepcióról szól. Azt a filmakadémia korifeusai is tudják, hogy a valóságot szolgaian reprezentáló ábrázolás éppen olyan gondolat nélkül való, mint maga a valóság. Ezt hívják giccsnek. A döntés tehát, ha csak ennyit akarna elérni, pusztán felhívás lenne a giccsgyártásra, rögzítése annak, hogy 2024-től (is) talmi, értéktelen alkotásokat vár a filmakadémia. (Nem is lenne ebben sok újdonság…)

A dolog azonban nem erről szól. A kvóta nagyon határozott ideológiai útmutató.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. szeptember 14. 10:58
A kvóta nagyon határozott ideológiai útmutató." A Gyurcsányféle földönfutósítás inverze, a mennybenfutás útmutatója... majd kíváncsian figyelem, hogy a mindenféle kirekesztés, korlátozás ellen kajabáló zsidók mikor kezdenek el tiltakozni...hiszen ez maga numerus clausus..
Gintonic68
2020. szeptember 13. 21:35
Akkor az Élősködők sem kaphatna Oscart?? :)
Akitlosz
2020. szeptember 13. 20:18
"arra ösztönzik a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét." Globálisan persze sok színű a társadalom. De ők azt akarják, hogy minden toronyházban, minden faluban, minden munkahelyen, sok színű legyen. Ez a politika egyáltalán nem a globális társadalmat képezi le, hanem a helyi társadalmat cseszi szét.
Highlander07
2020. szeptember 13. 20:15
Hülye az, aki díjért csinál akármit, nem a közönség szeretetéért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!