Mikor lesz képünk a politika belső életéről?

2020. szeptember 22. 14:44

A dán Borgen sorozat is emlékeztet arra: sok-sok magyar film és sorozat kellene, amelyek új színekben ábrázolják a politikát.

2020. szeptember 22. 14:44
null
Csizmadia Ervin
Vendégszerző

Ebben az írásban azzal a kérdéssel foglalkozom, hogy miért nem látjuk a politikát. Arra kérem az olvasót, pusztán e miatt az első mondat miatt ne tartson félnótásnak, és ne hagyja abba az olvasást. Természetesen nem arra gondolok, hogy ne látnánk a politikát, sőt annak belső életét nap, mint (parlamentben, újságokban, közéletben stb.) Nagyon is látjuk, sőt talán túl sokat is látunk belőle. Ám amire gondolok, nem ez a látás. Én arra gondolok, hogy játékfilmeken keresztül nem látjuk a politikát. Állításom az, hogy ennek az utóbbi látásnak a jelentősége legalább akkora, ha nem nagyobb, mint az előzőé, amikor direktben, közvetítés nélkül látjuk a politikát.

Nem vagyok ugyan filmes szakember, ám az a cég, amelyben dolgozom, a Méltányosság Politikaelemző Központ, több mint egy évtizede foglalkozik a filmek és a politika kapcsolatával. Számos írásban rögzítettük már véleményünket, miszerint a filmeknek – nagy szavakat használok – társadalom- és demokráciaépítő építő szerepük van. Hihetetlenül hiányzik Magyarországon mondjuk egy olyan politikai sorozat, mint a Borgen című dán folyam.

Akik látták már (vagy nézése közben vannak épp) azok tudják, mire gondolok. Egy több évados sorozat arról, hogyan működik a dán politika, milyen pártok milyen alkukat kötnek egymással, az alkuk percek alatt hogyan íródhatnak felül, és hogyan őrizhetik meg ilyen viszonyok közepette magukat hitelesnek a politikusok.

Egy ilyen sorozat értéke felbecsülhetetlen, és éppen a másként láttatás által. Először is a dán sorozatban a pártok valódi pártokat tükröznek.

Nyilván a szereplők kitaláltak, de a konfliktusok ízig-vérig a politika napi konfliktusai.

És mennyire másként látszódnak ezek a konfliktusok egy filmsorozatban, mint ha az újságok vagy internetes portálon oldalain jelennének meg. A 19. század közepétől kezdve a politika elsődleges közvetítői az újságok voltak. De ma már egy átalagos politikafogyasztó totálisan telítve van a napi újság- vagy portál-adagokkal, a politikai vetélkedés, sőt acsarkodás napi betevőivel. Semmi remény, pláne, ha hozzávesszük, hogy az újságok és portálok egyik fele a kormányoldal, a másik fele az ellenzék politikaképét közvetíti.

A Borgen azért remek sorozat, mert a politikáról, mint olyanról tudósít. Nem az érdekli, hogy állást foglaljon az egyik oldal mellett a másik oldal ellenében, hanem az, hogy beavasson a politika rejtett működésébe, ha tetszik: a színfalak mögötti világba. Elképesztő mi mindent lehet megmutatni a politika sajátos belső világából akár csak egyetlen, ötven perces részben.

De persze a dán politika e háttérszférájának megismerése nem visz bennünket közelebb a magyar politika jobb megismeréséhez. Pedig nagyon kellene, hogy impulzusokat nyerjünk belőle. S – hogy mást ne mondjak – azért, mert a magyar közélet egy részében nagyon nagy az igény a politika (nevezzük így) háttérszférájának jobb megismerésére. Az az érzésem azonban, hogy a háttérszféra Magyarországon mint leleplezendő izgalmas. „Leplezzük le az ármánykodó háttérhatalmat” – mondhatnánk sok éves tapasztalatokat összegezve, pedig ennél lenne fontosabb dolgunk.

Gyártsunk itthon politikai filmeket és sorozatokat!

Több mint izgalmas lenne például arról látni játékfilmet, hogy hogyan működik Magyarországon a koalíciós politika (mint a Borgen-ben). Vagy arról, hogy milyen szorításban dolgozik a miniszterelnök (mint a Borgen-ben). Vagy arról, hogyan cserélődnek a kormánytagok, és micsoda játszmák zajlanak folyamatosan (erről is bőven tudósít a dán sorozat).

S hogy miért lenne fontos mindennek a látása? Azért, mert egy ilyen sorozat voltaképpen hatással van, illetve lehet a nemzeti közszellem alakulására. Nem az által, hogy az alkotók ilyen vagy olyan propagandát folytatnak, hanem az által, hogy azt mondják nekünk: emberek, lássátok, így néz ki a politika világa, amelyben rengeteg érték is van a múlandó és értéktelen dolgok mellett! S hogy melyek lehetnek az értékes dolgok, amelyeket látnunk kellene? Bátorság, következetesség, kompromisszumkészség, hitelesség – hogy csak négy dolgot mondjak.  egy filmsorozat tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy egy ország elé tükröt tartson: ilyenek vagyunk!

Viszont valami oka csak van annak, hogy Magyarországon ilyen filmek nem készülnek, és az alkotók nem akarnak megmutatni minket magunknak. Azt hiszem, a fő ok az, hogy mennyire hiszünk abban, hogy a filmek által „mehet előbbre a világ”. A dán sorozatból szinte süt, hogy az egész, amit újra megmutatnak (a sorozat 2012-es), valójában egyenesen következik a dán történelemből. Én nagyon mélyen nem ismerem ezt a történelmet, de a skandináv országok múltjából talán ezt ismerem a leginkább. S ez a történelem tele van annak példáival, hogy a társadalom alulról szervezi meg magát, s hisz abban, hogy a politikát a közös történelmi múlt formálja. Aki megnézi a Borgen-t, elámul, hogy bármekkorák is a politikai feszültségek és koalíciós villongások, az egész mögött, mintha lenne egy láthatatlan közös alapzat.

Lehet, hogy Magyarországon azért nem akarjuk láttatni a politikát, mert egy ilyen filmes láttatás is csak arról tudna mesélni, hogy mennyire reménytelenül széttagolt ez az ország? Lehet, hogy a filmesek úgy gondolják: ők semmi olyasmit nem tudnának mutatni, amit a napi- és hetilapok, internetes portálok ne mutattak volna meg már ezerszer? Ha így gondolják, tévednek.

A magyar politika szinte egész modern története egy terra incognita.

Rá kell jönnünk, hogy valójában – képi értelemben – teljesen a nullán állunk. Nem csak az a baj tehát, hogy a rendszerváltás utáni harminc évről nem készültek filmek, de a korábbi másfél évszázadról sem. Pedig lenne mit elmesélni akár például a dualizmus évtizedeiről is. Olvasva korabeli emlékiratokat, összeszorul az olvasó szíve, hogy mennyi az elmeséletlen történet. Sajnos, a magyar politikatörténet nagy és kevésbé nagy, de érdekes alakjai nagy részben tankönyvek megtanulandó leckéi, a helyett, hogy vizuális sztorik izgalmas figurái lennének.

De persze valahol én még ezt is megértem. Hiszen például hogyan lehetne filmet csinálni – találomra mondok példát – Podmaniczky Frigyesről. Szép, hogy utca van róla elnevezve, és körülbelül ennyi is a tudásunk róla. Az, hogy a maga korában nem csak jelentős politikus volt, de kiváló mai filmalak lehetne – nos, ez fel sem vetőik, mert – úgy látom – a kollektív tudásban sem ő, sem más nincs nagyon benne.

Mert hát voltaképpen az dönti el, hogy miről és hogyan készül film, hogy a film készítői számíthatnak-e arra, hogy a néző rezonál a mű főszereplőjére és a problémára. Vajon rezonálnánk-e arra, hogy dualizmus és Podmaniczky. Gyaníthatóan egyáltalán nem.

Akárhogyan is: a politika nem maradhat képi önreflexió nélkül. Külföldön az elmúlt évtizedben hihetetlenül érdekes sorozatok készültek, és ezek azért rendkívül érdekesek, mert abból indulnak ki, hogy az emberek számára fontos a politika. Magyarországon pedig (minden ellenkező híreszteléssel szemben) mintha nem lenne fontos.

Sok-sok magyar film és sorozat kellene,

amelyek új színekben ábrázolják a politikát. Ha ez elmarad, akkor amerikai, olasz, dán és egyéb sorozatokból kell megtanulnunk azt, amit a magunk történelméből nem tudunk megtanulni.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunbella
2020. szeptember 23. 09:03
Igaza van a szerzőnek. A "Borgen" minden korlátával is az utóbbi évek egyik legjobb politikai témájú sorozata. Még a harmadik sorozat is élvezhető.
olajfa1
2020. szeptember 23. 08:56
Az "új színekhez" "új színes ceruzák" kellenek... A SZFE átalakítása is erről szól. Már nagyon időszerű volt/lenne...
hunnia
2020. szeptember 23. 07:27
Kedves Ervin. Véleményed szerint Borgen elég elfogulatlan ezért tárgyilagos sorozat. Ha ez igaz akkor olyan mint a fehér holló. Visszont én nem tudom elhinni, hogy Magyarországon manapság mi képesek lennénk egy tárgyilagos politikai sorozat elkészítésére. Persze ez nem jelenti hogy nekem ez nem hiányzik, mert én elfogadom azt is, ha konzervativ beállítottságú. :-)
zakar zoltán béla
2020. szeptember 22. 19:55
Az is-is sunyi emberekre, kik azt hiszik, hogy zsenik, még nyálamat sem ejtem!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!