A kormány legfontosabb feladata az, hogy gazdaságilag garantálja az ország működőképességét

2020. szeptember 19. 09:35

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a válságkezelésre fordított állami milliárdok a hatékony és a versenyképes gazdasági megoldásokat támogassák.

2020. szeptember 19. 09:35
Varga Mihály
Magyar Nemzet

Ebben a helyzetben milyen gazdaságpolitikai elképzelések fogalmazhatók meg?

A kormány egyik legfontosabb feladata jelenleg az, hogy gazdaságilag is garantálja az ország működőképességét. Ehhez az új intézkedésekben négy szempontot kell érvényre juttatni. Egyrészt bizonyos ágazatokban – például a turizmusban és az építőiparban – élénkíteni kell a keresletet. Másrészt meg kell óvni a munkahelyeket, amihez elengedhetetlen, hogy a vállalkozások ne menjenek csődbe és ne csökkentsék kapacitásaikat. Harmadrészt gondoskodni kell új termelési lehetőségekről, vagyis támogatni kell a befektetéseket. Végül figyelemmel kell lenni arra, hogy a válságkezelésre fordított állami milliárdok a hatékony és a versenyképes gazdasági megoldásokat támogassák.

Milyen konkrét intézkedésekben ölthetnek testet ezek a célok, szempontok?

Először is segíteni kell az állami és a magánberuházások kivitelezését. Ennek egyik megfelelő módszere lehet az építőipar helyzetbe hozása. A korábbi években az áfacsökkentéstől az állami támogatásokig számos olyan intézkedés született, amely az iparág fellendítését szolgálta, ezek közül egyet vagy többet is visszaállíthatunk. A járvány első hullámakor eredményesen léptettünk életbe célzott adócsökkentéseket a válság sújtotta ágazatokban, ilyen megoldások újbóli bevezetésére szintén van lehetőség. A hitelmoratórium meghosszabbítása pedig segítheti az átmenetileg nehéz helyzetbe került családokat és vállalatokat.

Megvan mindehhez a kellő fedezet?

Elképzeléseink fontos pontja a finanszírozás kérdésének áttekintése. Jelenleg lehetőségünk van arra, hogy uniós forrást használjunk fel számos olyan állami beruházásra, amelynek a számláit korábban a magyar költségvetésből terveztük kifizetni. Ide az útépítésektől a kórházfelújításokig számos fejlesztés tartozhat. Ezt minden szóba jöhető beruházásnál megtesszük, hiszen ezzel egyrészt hazai forrásokat szabadíthatunk fel adócsökkentésekre és olyan beruházásokra, amelyek nem támogathatók uniós forrásból. Másrészt az újraindítás szakaszában garantálhatjuk a munkák befejezését. A mostani időszak egyik legfontosabb feladata emellett a tartalékok minél nagyobb mértékű felhalmozása, ma ugyanis senki nem látja és tudja biztosan, meddig tart a fertőzés kiváltotta gazdasági hatás. A finanszírozási rendszer átalakítása részben ezt is szolgálja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. szeptember 20. 16:47
A Magyar Nemzeti Bank feladata a forint értékállóságának a biztosítása. Lenne.
zsoltkom2
2020. szeptember 20. 10:25
"A kormány legfontosabb feladata az, hogy gazdaságilag garantálja az ország működőképességét" "Kevesebb mint kétezer intenzíves szakápoló jut 16 ezer lélegeztetőgépre - fakadt ki egy orvos a Facebookon" https://bit.ly/3kwcBbW
3M..
2020. szeptember 19. 20:28
Mennyi is az euró? LOL https://arfolyam.iridium.hu/EUR Szebb Jövőt!
koronaszepe
2020. szeptember 19. 15:27
Budapest is az ország része!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!