Szorgos román szabadkőművesek

2020. augusztus 01. 20:24

Hogyha a román történészek nem tartják történelmietlennek a román szabadkőművesség politikai motivációit kutatni, sőt nagyon is fontos témának tekintik, akkor magyar kollégáik miért kerülgetik, mint ördög a tömjénfüstöt?

2020. augusztus 01. 20:24
Pataki Tamás
Magyar Nemzet

„Hogyha a román történészek nem tartják történelmietlennek a román szabadkőművesség politikai motivációit kutatni, sőt nagyon is fontos témának tekintik, akkor magyar kollégáik miért kerülgetik, mint ördög a tömjénfüstöt?

Alexandru Vaida-Voevod egykori magyar országgyűlési képviselő, később háromszoros román miniszterelnök – a trianoni diktátum aláírásának idején is – érdekes dolgokat állított 1937-ben, a Cuvântare către naţiunea română/A román nemzethez címzett beszédben: »Sok mindent tapasztaltam már az életemben, és a saját szememmel láttam, nem csak hallomásból. Én is szabadkőműves voltam. Ionel Brătianuval éppen Párizsban tartózkodtunk, és mivel a békekonferencia delegáltjainak nagy része szabadkőműves volt, a körülmények miatt bele kellett bújnom a bőrükbe (sic!). Ott a saját szememmel láthattam, hogy a francia szabadkőművesség zsidó jellegű (jidovita), bajtársias szövetségben van Moszkvával és a nagy nemzetközi zsidó kapitalizmussal

A zsidóellenes felhang a harmincas évek Romániájának jobbratolódásával magyarázható, amikor Vaida-Voevod a szélsőjobboldallal kokettált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2020. augusztus 02. 17:49
Ha a szabadkőművesek mind rendes és jóakaró emberek, akkor miért egy titkos társaság keretein belül tevékenykednek, titkos célokért, hiszen a "jóakarást" nyíltan is lehetne végezni? Ezen kívül miért van az, hogy minden forradalomnál és háborúnál döntő pozíciókban ott vannak az embereik, amikor elvileg nem is szabadna politizálniuk? Továbbá az elmúlt 300 év során hány millió áldozatuk volt és vállalták-e valaha érte a felelősséget? Végül de nem utolsósorban kik a vezetőik? Amíg ezekre nem kapunk választ addig terroristaszervezetté kellene őket nyilvánítani, ami természetesen nem fog megtörténni, mert ott ülnek mindenhol.
Gyéressy Károly
2020. augusztus 01. 22:52
Jó cikk, köszönöm szemlézését.
Rugo
2020. augusztus 01. 21:42
És még az is lehet, hogy a romániai szabadkőművesek azért voltak nacionalisták mert ők etnikailag románok voltak, a magyarországi szabadkőművesek jelentős része viszont sem etnikailag sem érzelmileg nem volt magyar.
Rugo
2020. augusztus 01. 21:39
A zsidóság soha nem fog szembenézni nyilvánosan és őszintén a múltjával. A magyarországi szabadkőművesség pedig ebbe a témakörbe tartozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!