Népszámlálás 2021: hozzászólás egy elmaradt vitához

2020. augusztus 02. 16:25

Az eddig bevett »egynemzetiségű« módszertan bővítése kényes kérdéseket vet fel: mi hasznosul ebből a szlovákiai magyar közösség szempontjából?

2020. augusztus 02. 16:25
Kovács Balázs
Új Szó

„A 2021-es népszámlálás legfontosabb nóvuma kétségkívül a nemzetiségekre vonatkozó osztályozási gyakorlat reformja: az adatgyűjtés az eddigi egyetlen etnikai hovatartozás megvallása helyett mostantól két nemzetiség megjelölésére is lehetőséget ad, mégpedig oly módon, hogy a válaszadók rangsorolhatják, melyik kötődést tekintik elsődlegesnek, illetve másodlagosnak.

Az eddig bevett »egynemzetiségű« módszertan bővítése kényes kérdéseket vet fel: mi hasznosul ebből a szlovákiai magyar közösség szempontjából, hasznosul-e egyáltalán valami? Ravasz Ábel e lap hasábjain július 18-án közölt vitaindítójában amellett érvelt, az intézkedés üdvös, mondván, hogy a kettős hovatartozások deklarálása esélyt teremt »az ingadozók visszahúzására«, »a szórványban élők megszólítására«, valamint annak elkerülésére is, hogy a magyar romákat »lehetetlen helyzet elé állítsuk«.

Sietek leszögezni, hogy a több nemzetiségi válaszlehetőségről szóló vita egyáltalán nem ördögtől való elgondolás. Mellette is, ellene is nyomós érveket lehet felsorakoztatni, maga az ötlet pedig már tíz éve is felmerült. Ugyanakkor a vita célja, számomra legalábbis, meglehetősen homályos. Ahhoz, hogy a vitában megfogalmazott eszmefuttatások, érvek és ellenérvek többek legyenek holmi felesleges szócséplésnél, a vitát aligha a változás bevezetése után, mint inkább előtte lett volna ildomos kezdeményezni. A magyar szervezeteket viszont ismét  kész tények elé állították, és felfoghatatlan számomra, hogy a több nemzetiség deklarálásának kérdése miért nem vált kellő időben széleskörű, pártokon és ideológiákon átívelő párbeszéd tárgyává. Ennek okaira egyedül a döntéshozók tudhatják a választ, de tény, hogy a magyar szervezeteknek így nem maradt több, mint annak kifundálása, hogy a népszámlálási kampányban milyen üzeneteket közvetítsenek a magyarság vállalásának ösztönzésére, illetve a kampányban miként viszonyuljanak a többes nemzetiség témájához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. augusztus 03. 10:26
Sajnos az asszimiláció magától is jól láthatóan teret nyer, hátha még kényszerítik is. Nem látom a megoldást. Az öreg az 50-es években a komáromi várbörtönben volt több évig, mert "magyarkodott". A lánya szlovákhoz ment férjhez, aki valamennyire beszélt magyarul - de otthon szlovákul ment a társalgás. Az unokák még jól tudtak magyarul, de szlovákhoz mentek férjhez, akik nem beszélnek magyarul. Az ő gyerekeik egyáltalán nem tudnak magyarul. A dédnagypapáról nem is hallottak.
mokány
2020. augusztus 02. 23:06
Csehül állnak.
Senki Alfonz
2020. augusztus 02. 22:03
Akkor ezt itthon is be kell vezetni, mégpedig legalább négy lehetőséggel és aránnyal!! Például: 50 % piréz, 25 % eszperantó, 12,5 % ismeretlen és 12,5 % fényevő.
Aerion
2020. augusztus 02. 20:59
A jó édes kurva zsidókommunista anyádat. Gyáva patkány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!