Miért kerülnek speciális iskolába a gyerekek Szlovákiában?

2020. augusztus 12. 16:30

Az EU már több alkalommal figyelmeztette Szlovákiát (is) az iskolai szegregációra.

2020. augusztus 12. 16:30
Albert Sándor
Felvidék Ma

„Az EU már több alkalommal figyelmeztette Szlovákiát (is) az iskolai szegregációra. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a többségtől való elkülönítés nem segíti, hanem éppen ellenkezőleg, megnehezíti a gyerekek felzárkóztatását és társadalmi beilleszkedését – ezért a szelekciót meg kell szüntetni – ez az egyik dolog, amivel foglalkozni kellene.

Szlovákiában valóban magas  a roma gyerekek aránya a speciális iskolákban. A téma kutatásával foglalkozó szakemberek ennek egyik okát abban látják, hogy ezek a gyerekek nyelvi hátrányokkal érkeznek az iskolába, ami elsősorban hiányos szókincset jelent.

De ez nem a szlovák nyelv tudásának hiányát jelenti, hanem a tanítási nyelv nem megfelelő ismeretét. Magyar iskolában a hiányos magyar nyelvet, szlovák iskolában a hiányos szlovák nyelvet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2020. augusztus 13. 14:01
Jellemzően, a külhoni magarok mindenütt azért küzdenek, harcolnak, hogy szegregált magyar óvodáik, iskoláik, legalább osztályaik, egyetemük lehessen! Nem akarnak integrálódni a többségi tanulók közé! A cigányoknál miért az ellenkezője történik? Náluk ugyanis, ahogy az USA-ban a négerek esetében, a pozitív diszkrimináció kiharcolása a cél! Persze, a többségiek hátrányára.
Esvány
2020. augusztus 13. 07:44
"A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a többségtől való elkülönítés nem segíti, hanem éppen ellenkezőleg, megnehezíti a gyerekek felzárkóztatását és társadalmi beilleszkedését." A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az erőszakolt összezárás nem vezet semmi jóra. ELŐSZÖR felzárkóztatás kell, UTÁNA jöhet az integráció. Fordítva nem megy. Az autópályán is így megy: a felhajtósávban először fel kell venni a sebességet, s csak utána lehet becsatlakozni a forgalomba. Máskülönben a teljes forgalmat akadályoznák a lassú becsatlakozók. A hülyelibsik meg jajgatnak, hogy nem kell felhajtósáv, mert az diszkrimináció...
bunko_jobbos
2020. augusztus 13. 07:42
" A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a többségtől való elkülönítés nem segíti, hanem éppen ellenkezőleg, megnehezíti a gyerekek felzárkóztatását és társadalmi beilleszkedését" És??????? Valószínűleg ez a kijelentés igaz. De ezért kellene integrálni a cigó gyerekeket a normálisak közé?????? Hol van itt a logika? A felmerülő kérdések többek között: -miért kell felzárkóztatni a leszakadt gyerekeket? - ha már kell, akkor ez miért az én/mi feladatom/feladatunk? -ha már a mi feladatunk, akkor van-e ennél jobb stratégia? Mert tényleg jobbak lesznek a tanulásban olyan 2,3%-kal, de mennyivel szakadnak le a jobbak? 10%-kal, Nekem volt pár cigány osztálytársam, és mindig elvették a pénzemet meg megvertek. Fel tudtam volna zárkóztatni őket, csak nem volt elég erős hozzá a karizmom. :-)))) A felzárkóztatás, ha már kell csinálni, csakis erőszakkal megy.
Megtalálta
2020. augusztus 12. 21:50
Manapság, amikor egy okostelefon segítségével minden, de tényleg MINDEN információhoz hozzá lehet jutni, egész egyszerűen nem hiszem el, hogy a képességbeli különbségek a nem megfelelő tanítás miatt van. Aki manapság tanulni akar, annak hozzáférhető az információ végtelen tárháza. Tudomásul kell venni, hogy az emberek közt elképesztő szellemi képességbeli különbségek vannak. A gyerekek közt is. A magyar gyerekek sem azért lesznek iskolaérettek 6 éves korukra, mert valamiféle titkos klubba járnak, ahova cigányoknak tilos a belépés. Ennyivel jobbak az agytekervényeik, és ennyivel jobb a családi környezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!