Bíró László antiszemita bejegyzése messzemenőkig elfogadhatatlan

2020. augusztus 25. 08:51

Az az ellenzéki pártok döntése, hogy a bocsánatkérést elfogadva továbbra is támogatják-e a jobbikos jelöltet, vagy új jelöltet választanak. Interjú.

2020. augusztus 25. 08:51
Szél Bernadett
Alfahír

„Csak boldog politikussal lehetett találkozni Tiszaújvárosban, Ön szerint jogosan?

Valóban nagyon fontos, hogy a pártok elkötelezték magukat amellett, csak egy ellenzéki jelölt indulhat minden egyes választókerületben. Másrészt, amellett, hogy a Borsod 6-os időközi eredménye szimbolikus jelentőségű, még akkor is, ha tudjuk, a Mi Hazánk segítségével a kormányfő gondoskodhat a kétharmadról, ez egy komoly tesztlehetőség arra, hogyan tud az ellenzék egy jelölt mögé beállni egy billegő körzetben. Ez most sikerült, ugyanakkor a folyamatos, kitartó közös munka elengedhetetlen. Természetesen amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy Bíró László antiszemita bejegyzése messzemenőkig elfogadhatatlan, és nyilvánvaló, hogy ebből minden érintett félnek le kell vonnia a megfelelő következtetéseket. Az az ellenzéki pártok döntése, hogy a bocsánatkérést elfogadva továbbra is támogatják-e a jobbikos jelöltet, vagy új jelöltet választanak. 

A Fidesz Koncz Zsófiát, az elhunyt képviselő lányát, a Fidelitas volt alelnökét indítja az időközin, aki a nagypolitikában tapasztalatlannak mondható, másrészt három éve Washingtonban él. Miért neki kell megvédenie a kétharmadot?

A Fidesz egyre kevésbé tud erős politikusokra támaszkodni. Kikopott rengeteg felépített karakter, akik már nem hajlandóak a nevüket adni ahhoz, ami a Fideszben zajlik. A nagyobbik kormánypárt a szélsőjobbra tolódott, embertelen, aljas politikát folytat, ezt pedig nagyon sok szavazónak és politikusnak nem veszi be a gyomra. Korábban még Navracsics Tibor volt az egyik legtöbbet beszélő fideszes politikus, ma ez Nacsa Lőrinc. Ez egy minőségi váltás. A Fidelitas sincs könnyű helyzetben, a fiatalok jelentős részét taszítja a Fideszre jellemző attitűd. Ám hiába nem dúskálnak jó jelöltekben, olyan technológiai arzenáljuk, propagandagépezetük van ahhoz, hogy elcsalják a választásokat, ami korábban elképzelhetetlen volt Magyarországon. Lehet tapasztalatlan jelölttel is elindulni egy választáson, ha megkötöd az alkut az ördöggel – a Fidesz ezt megtette.

Ahogy mondta, ez egy billegő körzet, tehát meg kell szólítania az ellenzéknek fideszes szavazókat is.

Ez itt a lényeg. A Fidesz aljas módszereit nem szabad átvennünk. Ha le akarjuk váltani őket, annak a technikai előfeltételén, a teljes együttműködésen túl, minőségében kell tudnunk mást, többet nyújtanunk. Véget kell vetni a társadalom megosztásának és vissza kell térnünk a közös értékekhez. Ezen túlmenően alapvető fontosságú, hogy a választókörzetekben is legyen egy koherens víziója az ellenzéknek. Hitelesen kell bemutatni például, hogy mit szándékozik tenni Bíró László a térségében élőkért a magyar Parlamentben.

Az O1G mennyivel minőségibb, mint a fideszes kommunikáció?

Veszélyes és komoly bűn a társadalom felét gyakorlatilag semmibe venni, mert ez rengeteg indulatot szül, és nincs szelep, amin keresztül ezt a gőzt leeresztjük. A magyarok rossz lelkiállapota, az elharapódzó verbális agresszió miatt a hatalmon lévők felelőssége megkerülhetetlen. Nem működnek a társadalmi egyeztetések, nincs beleszólásunk semmibe, a rabszolgatörvény 2.0-val pedig gyakorlatilag elhallgattatják a szakszervezeteket. Odáig jutottunk, hogy Kövér László kimondta, az ellenzék nem a nemzet része. Így ne csodálkozzon senki, ha erre a válasz O1G lesz! Nem mi mondtuk azt, hogy »boldog karácsonyt!«, nem mi kezdtük el minden kritikára gondolkodás nélkül rávágni, hogy Soros. Nem mi vagyunk, akik a kétharmad tudatában a saját hazájuk ellen fordultak. Ezek ők.

Kialakulhat még érdemi párbeszéd?

Velük, a politikusaikkal már nem látom ennek esélyét. A koronavírus-járvány kezdetén a hétpárti egyeztetéseken Gulyás Gergely és Varga Judit még kulturált stílusban beszélt az ellenzékkel, de ez csak addig tartott, amíg ki nem találták, hogyan fordíthatják a veszélyhelyzetet ellenünk. Ez lett a felhatalmazási törvény, a propagandához igazítottak a jogszabályt. Én viszonylag kevés szavazást bojkottáltam eddig a magyar Parlamentben, de ez egy olyan pillanat volt, aminek nem akartam a részesévé válni. A felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos jogalkotás egésze az Országgyűlés megcsúfolása volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. augusztus 29. 06:44
AKKÓ' KAPDBE A BIRÓ LÁSZLÓ CIGÁNYFASZÁT BERNIKE BAZZDMEGANYÁD!
harcimarci
2020. augusztus 26. 14:27
Ha a kormány mások állítása szerint antiszemita, akkor 7. cikkely. Ha a zellenzék, akkor elég a Facebookon egy bocsi. Klassz. Olyan jogállami. Ja, nem.
Robertoo
2020. augusztus 25. 22:14
A hétszázát! Olyan mérges lettem, hogy csak na! Rossz fiú.
VeJoLa
2020. augusztus 25. 17:38
"komoly bűn a társadalom felét gyakorlatilag semmibe venni". Ebben egyetértünk, de akkor miért nem ehhez tartod magad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!