A Lánchíd fogatlan oroszlánja

2020. augusztus 25. 07:43

Gulyás Gergely – végzettsége ellenére – nagyon nincs tisztában a joggal.

2020. augusztus 25. 07:43
Ferincz Jenő
Népszava

„A főpolgármester vezette hivatal nem olvasta el a jogszabályokat, és rosszul írta ki a közbeszerzést – mondta ki a megmásíthatatlan verdiktet Gulyás Gergely az egyik sajtótájékoztatóján. Ez a mondat viszont ékes bizonyítékát adja annak, hogy Gulyás Gergely – végzettsége ellenére – nagyon nincs tisztában a joggal, a jogalkalmazással, a jogrendszer működésével. Úgy viselkedik, mintha a kormányrendeleti szabályozás lenne az egyedüli jogforrás. Pedig a törvények felette állnak a kormányrendeleteknek. És a jogforrások hierarchiája alapján alacsonyabb norma nem írhatja felül a magasabbat. Ez esetben pedig pontosan ez történt.

A Lánchíd közbeszerzési pályázata kapcsán a közbeszerzési hatóság belekötött abba a feltételbe, miszerint nem lehet tíz év időtartamot előírni úgymond referenciamunka felmutatásához, ez maximum nyolc év lehet. A kormányrendelet alapján. De ezzel a kormányrendelettel kapcsolatban – a vitatott jogkérdést illetően is – nagyon komoly törvényességi aggályok állnak fenn. Ugyanis a kormány rendelete törvényes keretek között nem is rendelkezhetne erről a feltételről.

A kormányrendeletet – a preambuluma szerint - a közbeszerzési törvény felhatalmazása alapján alkották meg. A törvény 198. paragrafusa huszonkét pontban adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy az adott jogkérdést kormányrendeleti szinten szabályozza. Ezen pontok közül a kormány viszont csak az első két pontban adott felhatalmazással élt, amikor megalkotta a rendeletét. Csakhogy ezek a kormány által felhasznált törvényi pontok speciel pont a vitatott nyolc éves időintervallum kikötésére nem biztosítanak jogosultságot.

Kétségtelen tény, hogy a huszonkét pontból a harmadik ennek meghatározására valóban kiterjed, és a szabályozására felhatalmazást adott, de ezen harmadik ponttal a kormány a rendelete megalkotásakor nem élt. Annyira, hogy a kormányrendeletnek a címe és elnevezése is kifejezetten utal arra, hogy csak az első két pontra alapította a kormány a saját szabályozását. Viszont mindebből az is következik, hogyha a kormány a felhatalmazás harmadik pontjával nem kívánt élni, és ezt még egyértelműen deklarálja is a rendeletben, akkor ilyen jogi környezetben alkotmányos keretek között nem teheti meg, hogy tartalmi tekintetben mégis összemossa a felhatalmazás első két pontját a mellőzött harmadikkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. augusztus 25. 19:47
Mi van Jenőke? Már te is a bizonyítvány magyarázására kényszerülsz, mint Karinthy rossz diákja? Valljuk meg őszintén te a poros nyomába sem léphetsz!!! De nem is ez a lényeg. A LÉNYEG AZ, HOGY SIKERÜLT MEGAKADÁLYOZNI EGY MINDÖSSZE TÍZ HÓNAPJA HATALMON LÉVŐ FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT/tokkal, vonóval/ TETEMES KORRUPCIÓJÁT MÉG IDEJÉBEN. Mert hogy erre készültek az nem kétséges. Most már lehet pofázni. Van értelme???
akiaki
2020. augusztus 25. 18:42
a nevét még az anyja elírta, mert nem tudta hogy kell írni, azóta maradt a ferinc rajta!
formaegy
2020. augusztus 25. 16:48
Na akkor nézzük ki is ez a szerencsétlen - az agya lassan kipukkan az "okosságtól" - büdös, mocskos, magyargyűlölő féreg! Ferincz Jenő: "...Bármennyire is fájó, Trianon (nemzetközi jogilag) igazságos és jogos büntetése volt a háborúban vesztes Magyarországnak. ...Bármilyen fájó a veszteség, a felelősség emiatt leginkább a miénk. Éppen ezért alapjaiban téves az az egyesek által hangoztatott nézet, miszerint Trianon igazságtalan döntés volt velünk szemben" Mi is a teendő az ilyen férgekkel?: "Az ilyen magyargyűlölőket be kell mutatni, a frontvonalra kell tolni, hogy az egész magyar társadalom lássa, kik azok, akik a mai baloldalt képviselik, és kik azok, akikre még a magyarság minimális alapkövetelményeinek ápolásában sem számíthatunk. Minél inkább látszódnak, annál hamarabb kerülnek a közélet szemétdombjára" Valahogy így!
Bakafa
2020. augusztus 25. 14:32
Öngólt lőttél Te szerencsétlen. Ha a Kormány nem szabályozta volna 8 évre az időtartamot, akkor még mindig a szocik által előírt 5 év lenne. Na, erre köss csomót!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!