Kísértet járja be Amerikát

2020. július 02. 12:13

A radikális baloldal helyzetbe kerülésével még mélyebbre fog süllyedni a demokraták és Izrael kapcsolata.

2020. július 02. 12:13
Erdélyi Rezső Krisztián
Nézőpontok blog

„2016-ban a világsajtó és a politikum jó része egyaránt megdöbbenéssel vette tudomásul Donald Trump győzelmét, amivel a Középnyugat és a rozsdaállamok választói megállították Hillary Clinton – a partvidékekről legalábbis – feltartóztathatatlannak tűnő menetelését a Fehér Házba. Sokkal kisebb visszhangot kapott azonban egy másik esemény, amely hosszú távon hasonló jelentőségre tehet szert: a magát demokratikus szocialistának mondó Alexandria Ocasio-Cortez legyőzte a Demokrata Párt egyik erős emberének számító Joe Crowley-t a párt előválasztásán. Ocasio-Cortez neve – Bernie Sanders csodálójaként és pártfogoltjaként – azóta egybefonódott a demokratikus szocializmussal. A mozgalom pedig igyekszik saját képére formálni a Demokrata Pártot. S hol máshol kínálkozna erre alkalmasabb terep, mint New York-ban, azon belül Ocasio-Cortez szűkebb hazájában, Bronx-ban!?

A legújabb áldozat pedig a sokáig érinthetetlennek gondolt Eliot Engel képviselő. Engel 1989 óta képviseli New York állam különböző választókerületeit Washingtonban – 2013 óta Észak-Bronxt magában foglaló 16. kongresszusi körzetet. A demokrata párti előválasztáson az Ocasio-Cortez és Bernie Sanders által egyaránt támogatott Jamaal Bowman szinte már megalázó 62-35 arányú vereséget mért Engel-re. A Black Lives Matter, a Medicare For All és a Green New Deal mellett egyaránt nyíltan kiálló Bronxi iskolaigazgató nem az egyetlen nyertese a Demokrata Párt balra tolódásának, ez már most világosan látszik. Ahogyan az is, hogy Engel kiszorulásával és a radikális baloldal helyzetbe kerülésével még mélyebbre fog süllyedni a demokraták és Izrael kapcsolata. Hisz míg Engel egyértelműen pro-Izrael politikusnak számított, a magát progresszívnak mondó szárnyban többen egyenesen támogatói a BDS mozgalomnak.”

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2020. július 02. 20:59
Mi lesz ha Biden nyer és a radikálisok benyújtják a számlát?
catalina9
2020. július 02. 15:29
Ahogyan az is, hogy Engel kiszorulásával és a radikális baloldal helyzetbe kerülésével még mélyebbre fog süllyedni a demokraták és Izrael kapcsolata." hülyeség....itt csak egy kis fáziseltolódásról van szó.....de a zsidók meg fogják oldani. Izraelben is, és az USA-ban is. Egy cég!
Megtalálta
2020. július 02. 13:14
"Az amerikaiak számára a marxizmus vagy a maoizmus nem tapasztalat, csak irodalom." A Nyugat számára csupán egy kedves ideológia, tele jóemberkedéssel, amit aztán valakik folyton vakvágányra vezettek. A probléma talán az lehet, hogy míg a náci Németországgal valóságos háborút vívtak, a Szovjetunióval és Kínával csupán hideg-, illetve kereskedelmi háborút. Ráadásul a hidegháborúnak vége. Amerika egyeduralkodó kb. 30 éve. Talán emiatt is kezdte saját magát vagdosni. Nincs kivel harcoljon.
vendelin
2020. július 02. 13:02
Az amerikaiak számára a marxizmus vagy a maoizmus nem tapasztalat, csak irodalom. Ha ezek az újdemokraták hatalomhoz jutnak, majd ízelítőt kaphatnak abból is, milyen az, amikor a - meglehetősen félreismert és idealizált - elmélet gyakorlattá válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!