Hogyan reagáljon a Nyugat Kína neosztálinista fordulatára?

2020. július 31. 09:30

A keményvonalas átrendeződés egyik legnyilvánvalóbb megnyilvánulása a nemzeti és vallási kisebbségekkel való bánásmód.

2020. július 31. 09:30
Gyenge Dániel
Neokohn

„Bár ezekben a hetekben a külpolitika iránt érdeklődők főként Hongkongra szegezik a tekintetüket, Kínában legalább olyan agresszív átrendeződés zajlik a pártállam hatalmi politikáján belül. Ennek a hongkongi konfliktus csupán egy megnyilvánulása – de a szálak ennél mélyebbre vezetnek.

Kínában Hszi Csin-ping regnálása óta korántsem a megszokott »reformkommunizmus« jellemző. Nem beszélhetünk sem »revizionista« átrendeződésről, sem valamiféle konszolidált kádári »gulyáskommunizmusról«, hanem echte sztálinista fordulatról, ami kezd begyűrűzni a társadalom- és kultúrpolitikába, a nemzetiségi politikába és némileg a gazdaságpolitikába is.

Annyi biztos, hogy Hszi Csin-ping Mao Ce-tungban nem csupán az államalapító »vezért« látja, aki Népi Felszabadító Hadseregével »felszabadította a Csang Kaj-sek vezette reakciós és nacionalista Kuomintang-párti hadseregének megszállása alól Kínát«, hanem etalonnak az államvezetésben. Mondhatjuk úgy is: Mao Ce-tung a »hősök csarnokából« kilépve Hszi Csin-ping képében hozza vissza a kínai sztálinizmus korát milliárdok »örömére«.

A keményvonalas átrendeződés egyik legnyilvánvalóbb megnyilvánulása a nemzeti és vallási kisebbségekkel való bánásmód.

A kommunista pártállam mai napig azzal támasztja alá jogtipró intézkedéseit, hogy mindez csupán a »területi integritás« megőrzésére irányul a geopolitikai realitások figyelembe vételével, s ecsetelik a kínai császárság nyugati gyarmatosítás előtt meglévő »nemzeti szuverenitásának« fontosságát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. augusztus 01. 14:35
Kínában nincs muszlim terrorizmus, nincsenek iszlamista élettér-foglalások. Példaértékű.
hunnia
2020. augusztus 01. 06:37
Hát bizony, Kinában biztos nincs demokrácia. Habár a katolikusokat "elnyomják" de nem jobban mint a Kádár korszakban. Ha katolikus kinai "béke pap" vagy, akkor rendben van, ha amerikai stilusu protestáns, akkor nem. És persze ha muzulmán vagy akkor sem. Véletlenségből? ez egyi népcsoport muzulmán. Tehát a mostani kínai állam, nem rosszabb mint a kádár korszak. Fogd be a szádat húzd be a farkad és élj "boldogan" . A különbség az, hogy mik a kádár korszak tönkre tette a gazdaságot, addig a kinai pont fordítva csinálja. Én itt nem védem a kínai rendszert, de szálinistának, vagy mao-istának hívni túlzás. Inkább kádárista. A legnagyobb baj vele, hogy veszéjt jelent sikerével a nyugati világnak
Megtalálta
2020. július 31. 22:07
Kínában a többség elnyomja a kisebbségeket, az Usában meg a kisebbség, vagy legalábbis egy kisebbség nevében az elit készül lenyomni a többséget. A kérdés, nekünk ezzel mi dolgunk? Mit tudunk tenni?
Box Hill
2020. július 31. 17:42
Az iskolában, a kommunista rendszerben, azt tanultuk, hogy az egypárt rendszer, ha szocialista gazdasági móddal párosul, akkor az szocializmus - kommunizmus, ha viszont az egypárt rendszer kapitalista gazdasági móddal párosul, akkor az fasizmus/nemzeti szocializmus. Ezért egy ideje gyanakodva nézem Kína kommunizmusát, ahol a nyilvánvaló egypárt rendszer valamiféle kapitalista gazdasági móddal párosul. A valamiféle azt jelenti, hogy magánszemélyek is vállalkozhatnak (maszekolhatnak), de vállalkozásukban 51 százalékos, ellenőrző részesedést az államnak kell birtokolnia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!