Egy pap a Momentum gyékényén

2020. július 31. 13:42

Nyílt levél Hodász Andrásnak.

2020. július 31. 13:42
Kiss Antal
Magyar Hírlap

„»A világi hívők mindenkor 'keresztény lelkiismerettel' és az azzal megegyező értékekkel egyetértésben teljesítik általános politikai kötelességeiket, gyakorolják sajátos feladatukat, hogy az evilági rendet keresztény módon átitassák«

Ötgyermekes, katolikus édesapaként kell a számítógép elé ülnöm és nyílt levelet írni önnek, aki akár a gyermekem is lehetne. Sokszor láttam, hallgattam előadásait, gondolatait, s örömmel tapasztaltam, hogy hit és erkölcs dolgában milyen magas szinten és érzékenységgel tudja a fiatalok nyelvére fordítani azt a kétezer éves tudást, amelyet magáévá tett teológiai tanulmányai során. Gyermekeimmel, családommal is szívesen osztom meg ezeket belső listánkon, s látom, hogy influenszerként is kiválóan megállja a helyét a posztmodern kor digitális világában.

Azonban kérem, engedjen meg néhány észrevételt tőlem, végzett teológustól, keresztény, demokrata közéleti nagycsaládos embertől azok után, hogy ön átesett a politikai »coming out«-ján a Momentum legutóbbi tüntetésén, ahol mondhatni egy gyékényen árult velük egy kis demokráciát.

Együtt velük a »Szabad sajtó, szabad ország« molinója mögött, a párt zászlója alatt. Ha egyszerűen kell fogalmazni, akkor ez nem volt egy ideális odaállás. Ön nem magánember azóta, amióta pappá szentelték, ön »pap mindörökké Melkizedek rendje szerint«, és mindezen ősi gyökerekből fakadóan Jézus Krisztus örök főpapságának felszenteltje, ilyetén módon a zsidó–keresztény hagyomány lelki, szellemi és tanításbeli örökségét bízták önre, amikor a szentelő püspök kézrátétellel és a krizma megkenésével útra bocsátotta. (Jómagam is jelen voltam ezen az eseményen, hiszen feleségem unokaöccsét is önnel együtt szentelték fel.)

Ezzel csupán azt szeretném mondani, hogy ön nem »magánember«, már szentelése óta nem tud magánemberként sehova menni, mert nagybetűs Tanítvány, felszentelt pap, akinek tűzön-vízen át, akár élete kockáztatásával, a falig elmenve kell képviselnie az evangéliumi tanítást, és ahol romlást lát, ott bele kell állnia az imádságba és/vagy harcba, hogy annak fényét, tisztaságát megóvja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2020. augusztus 18. 15:48
Nálam az ilyen pap a hazugság papja - az nem lehet, hogy egyszer így szónokoljon, máskor meg amúgy terjessze az Igét! Akkor valahol hazudik! Az Egyháznak el kellene távolítania!
Sulammit
2020. augusztus 01. 20:05
Kedves Antal! Köszönjük! Véleményeddel egyetértve, úgy vesszük, hogy sokunk nevében írtad ezt a nyílt levelet. Minden sorával, gondolatával egyetértünk. Hodász atya jó pap, de politikailag éretlen. Az világos és nem titok, hogy Fidesz-ellenes. Egy ilyen párt mellé állni, hívószavát követni, a tüntetésén részt venni egyenlő azzal, hogy a programját, ami katolikustanítás ellenes lájkolni.
catalina9
2020. augusztus 01. 17:56
Egy pap a Momentum gyékényén" Egy pap a Soros gyékényén, a Momentum csak lábtörlő..
annamanna
2020. augusztus 01. 11:19
"És monda az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs hozzá hasonló a földön: feddhetetlen, igaz, istenfélő, és bűngyűlölő. Felele pedig az Úrnak a Sátán, és monda: Avagy ok nélkül féli-é Jób az Istent? Nem te vetted-é körül őt magát, házát és mindenét, a mije van? Keze munkáját megáldottad, marhája igen elszaporodott e földön. De bocsássad csak rá a te kezedet, verd meg mindazt, a mi az övé, avagy nem átkoz-é meg szemtől-szembe téged?!" Az a duma, hogy "Aki fizet, annak húzzák a nótáját", egészen konkrétan rímel arra, amit a Sátán mondott az Úrnak: Jób csak azért tiszteli Istent, és azért rendelődik neki alá, mert az Isten megfizeti Jób szolgaságát (azzal, hogy megáldja). De ha az Isten nem "fizet", akkor majd Jób sem marad Istenhez hű. És mi derült ki a szöveg végére? Ezt tanítják a teológián? Egyébként bárki ezt a sátáni dumát ismételgeti, aki a "jóléti evangéliumot" nyomja, az amerikai tévéprédikátárok és minden követőik, a hamisságuk még a Genesis együttes számára is világos: https://www.youtube.com/watch?v=35K6vQRt67g Ez a részben magyar származású Kesha paródia-dala: https://www.youtube.com/watch?v=K5q8VsGYchc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!