A negyedik napon

2020. július 21. 08:32

Igaza van az osztrák Die Pressének, amikor azt írja: sajnálatos, hogy a tagállamok már csupán pénzeszsáknak nézik az EU-t.

2020. július 21. 08:32
Friss Róbert
Népszava

„Az még hagyján, hogy félmilliárd uniós polgár figyelte négy napig, mire jutnak Brüsszelben az uniós vezetők a Covid okozta károk helyreállítására szánt pénz elosztásával és a következő hétéves költségvetéssel. Minden multilaterális megbeszélés elhúzódhat, soha nem volt könnyű megtalálni a közös hangot, viszont e sokoldalú megbeszélések előnyének tudtuk be, hogy megelőzhetők velük a kétoldalú szerződések titkos diplomáciai mutyijai. Most mintha ezt is cáfolná az élet.

Igaza van az osztrák Die Pressének, amikor azt írja: sajnálatos, hogy a tagállamok már csupán pénzeszsáknak nézik az EU-t, és képtelenek politikai célt adni az uniónak, s ezen belül is különleges, amit Orbán Viktor művel. Ezt tetézi a német Süddeutsche Zeitung: a gazdasági mentőprogram körüli vita megmutatta, hogy Európában immár nem egyeztethetőek össze egymással a különböző kormányzati és életmodellek. A csúcson láthatóvá vált, hogy enyhén szólva is mennyire sajnálatos az EU állapota. Az unióból már nem sok maradt. Éppen most porlad szét a háború utáni rendezés egyik legmerészebb találmánya.

A porladás érzetével és közeledő valóságával az uniós vezetők is tisztában lehetnek, még akkor is, ha képtelenek az európai közösséget összetartó szellemiséget megfogalmazni és elfogadtatni. Ezt nevezik jogállamiságnak, amire a maga cinizmusával Orbán Viktor is hivatkozott. A gúnyt alighanem csak az érzékenyebb magyar fül vette észre. Márpedig, ha a huszonhetek nem tudnak politikai célt adni az Uniónak, ha a 27-es kör túl szegmentáltnak bizonyul, akkor marad az euró-övezet, a szűkebb kör, amelyből a többiek kimaradnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2020. július 21. 21:32
a libák sírnak!
Akitlosz
2020. július 21. 16:01
Azért nem tudnak politikai célt adni az uniónak, mert már túlságosan nagy és túlságosan heterogén, túlságosan különböző érdekekkel. Amiben pedig esetleg mindenki egyetért az meg alkalmatlan politikai célnak.
Tehetős Totó
2020. július 21. 15:40
...holott szarzsák.
puszika
2020. július 21. 13:09
"Sírnak a dőlt betűk a hófehér papíron..........!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!