A Fidesz megszállta a bíróságot, oda az igazság?

2020. július 16. 21:17

Áder János segédletével, politikai kinevezettekkel töltik fel a rendes bíróságokat, olyan jogászokkal, akik egyébként valójában már alkotmánybírák sem lehettek volna. Interjú.

2020. július 16. 21:17
Fleck Zoltán
Fleck Zoltán
Hírklikk

A magyar sajtó alig foglalkozott azzal a hírrel, hogy Áder János kinevezett nyolc alkotmánybírósági alkalmazottat a Kúria bírájává. Ez tényleg jelentéktelen hír?

Ez nagyon jelentős hír! Olyan országban, ahol érzékenyek a jogállami szabályokra, ott komolyan is vennék, mert a hatalommegosztást érinti. Lényegében az történik, hogy Áder János segédletével, politikai kinevezettekkel töltik fel a rendes bíróságokat, olyan jogászokkal, akik egyébként valójában már alkotmánybírák sem lehettek volna. Ezek a hatalom iránt elkötelezett jogászok, nem egyszer politikusok, kritikán aluli szakmai teljesítményt nyújtottak az Alkotmánybíróságon, ezért jutalmul bírák lesznek.   

De hogy kerülhetnek politikai kinevezettek a legfőbb bírói testületbe, hiszen emlékeim szerint, ezt évtizedekig jogszabály tiltotta?

Sokáig nem volt erre lehetőség, de egy éve született egy jogszabály – erre szintén nem figyelt a laikus közvélemény –, amely lehetővé tette, hogy bírói gyakorlattal nem rendelkező alkotmánybírák is átkerülhessenek a Kúriára. A probléma csak az, hogy az alkotmánybírák valójában csak nevükben bírák, valójában a legtöbb esetben semmi közük ehhez a szakmához. A klasszikus értelemben vett bíró karrier mögött ugyanis évtizedes, tárgyalóteremben szerzett szakmai gyakorlat van, az alkotmánybírákat pedig a parlament, illetve a politika kinevezi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
setzserek
2020. július 18. 05:02
Vigyázat, FLECK-TÍFUSZ! Az életben különben nagyon aranyos antipatikus kis csótány!
barany
2020. július 17. 19:53
Ideje volt már, hogy történjen valami a gyilkosokat néhány év büntetés után, ráadásul kárpótlással szabadon bocsájtó "igazságszolgáltatással".
nempolitizálok
2020. július 17. 13:23
Amíg Gyurcsányék feltöltöttjei voltak, addig nem volt gond?
enes
2020. július 17. 12:55
"...nem egyszer politikusok, kritikán aluli szakmai teljesítményt nyújtottak az Alkotmánybíróságon, ezért jutalmul bírák lesznek..." Hol jelent meg az egyes AB bírók teljesítményének elemzése? A döntéseik "kritikán aluliak"? ( Nem tetszett a döntés FZ-nek? ) Vagy a döntések indokolása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!