A felvilágosodás vége

2020. július 31. 17:56

Mint sok más szellemi divat esetében, most sem nagyon lehet eldönteni, hogy az eszme életében, virágzásában, vagy a bukásában tett-e nagyobb kárt.

2020. július 31. 17:56
Aristo
Pesti Srácok.hu

„Valamikor a XX. század második felétől kezdődően, napjainkra véget ért egy kor, a felvilágosodás kora.

A felvilágosodás korának kezdetét és végét is egy-egy gyilkosság szimbolizálja, melyekben az áldozatok személye és társadalmi státusza megvilágítja a magasból a mélybe vezető utat. Kezdődött XVI. Lajosnak, Franciaország királyának 1793. január 21-i, Concorde téri halálával és befejeződött George Floydnak, egy néger bűnözőnek, Minneapolisban, az USA Minnesota államában 2020. május 25-i vesztével. Tanulságos: királyokkal kezdődött és drogos bűnözőkkel végződött.

Mint sok más szellemi divat esetében, most sem nagyon lehet eldönteni, hogy az eszme életében, virágzásában, vagy a bukásában tett-e nagyobb kárt. Amint azt sem, hogy igaza volt-e Alasdair MacIntyre ausztrál filozófusnak abban, hogy a felvilágosodásnak már a gondolata is annyira hibás, hogy el sem lett volna szabad kezdeni.”
    

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. augusztus 01. 17:58
Amint azt sem, hogy igaza volt-e Alasdair MacIntyre ausztrál filozófusnak abban, hogy a felvilágosodásnak már a gondolata is annyira hibás, hogy el sem lett volna szabad kezdeni." fordított Talleyrand: ez nem hiba, hanem bűn!
EMM195
2020. augusztus 01. 17:38
Fontos írás.
1000bocs
2020. augusztus 01. 16:55
Bret Weinstein (a hírhedt produer testvére, egyetemi tanár) elmesélte Joe Rogan podcastjában az egyik egyetemi élményét. Tanárok egymás között, valami megbeszélés, szűkebb konferencia. A vitában Bret megjegyezte, hogy azért az emberiség köszönhet egyet mást a felvilágosodásnak. Mire egy másik oktató agresszíven kijelentette, hogy a felvilágosodás MAGA a probléma. Lévén európai projekt, kizárólag fehér férfiak csinálták. Itt a sokat látott Joe Roganbe is beleszakadt a szó. Mire Bret megjegyezte: a legijesztőbb nem maga az állásfoglalás volt, hanem a tanárok reakciója erre. Ugyanis egy sem volt, aki egy szót mert volna szólni, mind tudták mi jár annak aki kérdezni mer. A baloldal valláos hittel igyekszik a fehér embert visszakormányozni a középkorba. Minden egyes alkalommal, amikor egy ilyen lépésre az emberek nem mernek visszaszólni, nem merik kirúgni a picsába azt a barmot aki az egyetem politikai komisszárja ők nyernek. Mindig csak egy méter. Mindig csak egy vonallal beljebb. Ebben az évben a fehér nőket a fekák letérdepeltetik az utcán, és bocsánatot kell kérniük. Mi lesz jövőre?
duzur
2020. augusztus 01. 15:37
Éljen a Lesötétedés !...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!