Szabadulás Trianontól

2020. június 03. 17:38

Tíz évvel ezelőtt a magyar nacionalista és irredenta történelemszemlélet hagyományát, fogalmait követve és használva a magyar országgyűlés megalkotta és elfogadta a „Nemzeti összetartozás napjáról” szóló törvényt.

2020. június 03. 17:38
Parászka Boróka
Parászka Boróka
Dunszt.sk

„Trianon-centenárium van. Evidenciaként kezeljük, hogy a centenáriumi megemlékezés mit jelent, mit üzen, pedig egyáltalán nem egyértelmű. Tíz évvel ezelőtt a magyar nacionalista és irredenta történelemszemlélet hagyományát, fogalmait követve és használva a magyar országgyűlés megalkotta és elfogadta »Nemzeti összetartozás napjáról« szóló törvényt, ekkor vált június 4., a trianoni szerződés aláírásának napja, törvény által kiemelt, szentesített emléknappá. Ahogy a közbeszédben leggyakrabban emlegetik, ahogy kötetcímek, tanulmányok hivatkoznak az eseményre: ez az évfordulója annak, hogy »elvesztettük Erdélyt«.

Valójában egy történelmi folyamatot kellene értelmeznünk. Ennek csupán egy mozzanata a trianoni szerződés aláírása. Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlását, az utódállamok létrejöttét, a 20. századi imperializmus válságának folyamatát kellene átlátnunk száz év után. Hosszú, összetett történelmi korszakot, amely politikailag, társadalmilag, kulturálisan máig hat. Messze túl azon, hogy »elvesztettük Erdélyt«. Ha ezt a folyamatot valóban értenénk, a kifejezés, hogy »Erdély elvesztése«, nem is lenne érvényes, használható. Viszont teljesen másként értelmeznénk a regionális kapcsolatokat és identitásokat, az állampolgári jogokat, a térség nemzetközi kapcsolatait, azt a posztbirodalmi állapotot, amelyre itt, Közép-Kelet-Európában sajnos nem látunk rá.

Az ily módon gerjesztett, politikailag meghatározott centenáriumi láz ara ösztönöz mindenkit, hogy választ adjon a kérdésre: mi volt, mi lett? Hova jutottunk? Mivé lettünk? Miért-hogyan következhetett be? Mármint az, hogy »elvesztettük Erdélyt« (és »Felvidéket«, »Kárpátalját«, »Vajdaságot«). Azért használok idézőjeleket, mert a mai Trianonról szóló közbeszédben ezek a regionális megnevezések használatosak. Ezekkel jelölik azokat a területeket, amelyek a trianoni szerződés aláírása után az utódállamok részei lettek, ezek az »elcsatolt területek« a köztudatban. A szimbolikus térmegnevezés azonban hiányos, és leegyszerűsítő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2020. június 05. 08:52
Nyilván Puliszka ott voltál tegnap Szentgyörgyön a rohadt "irredenta" magyarok elleni tüntetésen, akik nemcsak, hogy magyarnak gondolják magukat, de odáig mennek, hogy meg is mernek szólalni ezen a nyelven, amiről pedig a román bíróság kimondta, helyes leírás az, hogy a lovak nyelve.
youngboy
2020. június 05. 08:04
A Szeku tovább élt és a román ortodox papsággal együtt töménytelen pénze van.
Vakfolt
2020. június 04. 12:34
"Tíz évvel ezelőtt a magyar nacionalista és irredenta történelemszemlélet hagyományát, fogalmait követve és használva a magyar országgyűlés megalkotta és elfogadta a "Nemzeti összetartozás napjáról" szóló törvényt." Nézegetem mi is a baj ezzel a mondattal, mert baj az van vele nem is kevés. Nacionalista. A szóválasztással gyakorlatilag lenácizta a nemzeti érzelmű embereket, és így zárójelbe is tette, tehát románia szent egységét jelentette ki. Egy szóval ennyi mindent.. ügyes. A mocskos ruszkik április négy ünnepeltetésével megünnepeltették velünk a saját leveretésünket, hiába a komcsi humor már csak ilyen, a tanácsköztársaság is ünnepnap volt.. Azzal, hogy a kormány egy tragédia dátumát megpróbálja pozitív tartalommal felruházni, fontos adósságot törleszt, de hogy még ebbe is egy ilyen szarzsák beleköt, az már tényleg még a ruszkik szemétségeinél is lentebb van.
Emmanuel Goldstein
2020. június 04. 11:50
A Trianon miatti vinnyogás az egybites soviniszta véglények hobbija.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!