Megfigyelők

2020. június 19. 08:10

A Fidesz addig ütötte az alkotmányos rendszert, amíg az el nem kezdett a saját (pontosabban Orbán Viktor) képére emlékeztetni.

2020. június 19. 08:10
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Az ombudsman, vagy hivatalos nevén az alapvető jogok biztosa egyszerre személy és intézmény – nemcsak Magyarországon, hanem mindenütt, ahol ombudsmani hivatal létezik. Magyar sajátosság viszont, hogy miután a Fidesz a maximumon túl is kihasználta a kétharmados többségből adódó lehetőségeket, és addig ütötte az alkotmányos rendszert, amíg az el nem kezdett a saját (pontosabban Orbán Viktor) képére emlékeztetni, a mi biztosunkra páratlanul fontos garanciális szerep hárul.

Sarkítva, de a valóságtól nem elrugaszkodva úgy is fogalmazhatunk: addig lehet európai sztenderdek szerinti magyar jogállamról beszélni, amíg az ombudsman a helyén van, és ellátja a feladatát. (Pontosabban utána is lehet róla beszélni, de már csak nosztalgiával, múlt időben.) És nem azért, mert ombudsmannak mindenképpen lennie kell, hanem azért, mert a magyar szisztémából több féket-ellensúlyt-kontrollt már nem lehet kiiktatni az egész építmény összedőlése nélkül.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenlegi hatalom a rendszer átkalapálása keretében számos ombudsmani posztot megszüntetett – eltávolítva a regnáló biztosokat –, a megmaradót pedig átpozicionálta, vagyis sem az intézményi, sem a személyi aspektust nem hagyta érintetlenül. Ugyanakkor más területeken is elvégzett bizonyos jogszűkítéseket, amelyek indirekt módon mégiscsak megemelték az alapjogi biztost: szinte monopolhelyzetbe került az alkotmánybírósághoz fordulás tárgykörében.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2020. június 19. 20:26
Undor. Hányinger. Gyűlöletláda. Ez vagy. Nagyon jó lenne "Nélküled"!
civis72
2020. június 19. 15:05
Orbán szétbaszta a szuper demokratikus európai nem korrupt rendszereteket.. ..brühühühü
Zsolt75
2020. június 19. 12:51
Jé, egy hírhamisító!
MayorAnna
2020. június 19. 10:44
Kike! - mi az ótvar a bajod a zsidóbarát Orbán Viktorral?! Hát nektek, az ánuszotokban derékig elmerülve sem lehet kedvetekre tenni?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!