Inkább a tőlem fényévekre álló Mi Hazánk, mint az elvtelen Jobbik

2020. június 28. 13:37

Az elvtelenségnél nincs veszedelmesebb a magyar demokráciára.

2020. június 28. 13:37
Schiffer András
Schiffer András
Elemi

„A Válasznak adott interjúban azt is mondta, nem lenne meglepve, ha a Mi Hazánk bejutna a parlamentbe. Veszélyforrás, vagy sem, hogy az eredeti Jobbik elveit megőrző, magát nemzeti radikálisnak valló párt frakciót alapít az Országgyűlésben?

A 2009-10- es Jobbik térnyerését a magyar demokráciára nézve veszélyforrásként értékeltem. Tíz év elteltével viszont másfajta veszély van. Az eredeti Jobbikot képviselő Mi Hazánk számos tekintetben tőlem rettenetesen távol áll világnézetileg: a cigánybűnözőzést veszedelmesnek tartom, abortuszügyben homlok egyeneset más gondolok, mint Dúró Dóra. Mégis úgy látom, inkább legyen a parlamentben egy olyan erő, amely tőlem világnézetileg távol áll, és adott esetben amit képvisel, számomra felháborító, de az igazi veszedelmet nem egyes nézetek jelentik, hanem az a három évtizedes köpönyegforgató gyakorlat, amikor valakik egyik évben még a Varsói Szerződés, a következő évben a NATO előtt hajbókolnak, amikor valakik pár év leforgása alatt eljutnak az eurázsiai uniótól az euró bevezetéséig.

Az elvtelenségnél nincs veszedelmesebb a magyar demokráciára. Nem az a veszélyes, aki alkalmasint számomra elfogadhatatlan nézeteket vall, hanem az, akinek nincsenek nézetei. Ugyanis akinek nincsenek nézetei, és erről tanúbizonyságot is tett, az mindenre képes.

A felháborító nézetekkel lehet vitatkozni, a hitványsággal nem. Elhiszem, hogy valaki meggondolja magát, megváltoztatja a nézeteit, illetve úgy látja, ahogy én is láttam 2016-ban, hogy a saját elképzelései megvalósítására nincs tér. Elhiszem, hogy a NER nyomása alatt súlyos dilemmák gyötörnek minden ellenzéki szereplőt, engem is gyötörtek, de senki számára nincs előírva, hogy országgyűlési képviselőnek kell lenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. július 02. 07:36
Elhiszem, hogy a NER nyomása alatt súlyos dilemmák gyötörnek minden ellenzéki szereplőt, engem is gyötörtek, ...." tetszik, ahogy a NER nyomása alatt gyötrődő libsik, mennyire nem gyötrődnek Soros György nyomása miatt. A NER okán, mondjuk kevesebb adót fizetnek, nagyobb a családtámogatás, egyszerűsödik a vállalkozások adminisztrációja, kisebb rezsit fizetnek, de ettől ők gyötrődnek, noha a gyümölcseit gátlástalanul élvezik.. Ám annak a Sorosnak a nyomása aki a nyakukba zúdított egy 400 ezres migránshordát, akinek a sameszai összevissza hazudoznak a parlament bezárásáról, diktatúráról stb. az nem is nyomás, hanem elvtársi ölelés..
catalina9
2020. július 02. 07:29
..a tőlem fényévekre álló Mi Hazánk, ...." szerintem is fényévekre van Schiffertől a mi hazánk, de legalább nem tahó, és ez már nagy szó egy zöldnek álcázott baloldali figura esetében...
Welszibard
2020. június 29. 11:25
Schiffer Andrást azért tisztelem, mert ebben a cikkében is (az elveivel ugyan nem egyező Mi Hazánkkal kapcsolatban) a Voltaire-nek tulajdonított klasszikus felvilágosodás kori gondolatot valósítja meg: "Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’à la mort pour que vous ayez le droit de le dire" - lefordítva: "Nem értek ugyan egyet azzal, amit ön mond, de halálomig küzdeni fogok azért, hogy joga legyen ezt elmondania". (A közhiedelemmel ezt nem Voltaire mondta, hanem egy Evelyn Beatrice Hall nevezetű angol hölgy adta 1906-ban megjelent könyvében Voltarire szájába (« I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it », was his attitude now ». Vagyis apokrif (itt: hamis) idézet.
Emmanuel Goldstein
2020. június 29. 10:23
András, nácikkal soha, semmilyen körülmények között nem kvaterkázunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!