Fake, ami fék

2020. június 12. 12:29

Mára a hajdan komoly sajtónak és a médiának gyakran egybevág a célja: szolgálni a divatos ideológiákat és álideológiákat.

2020. június 12. 12:29
Ambrus Attila
Maszol.ro

Ott, ahol szabad sajtó van, a közvélemény tévelyeghet, de el nem tévedhet – mondta hajdan Szemere Bertalan.

Évtizedekig írásaimban, előadásaimban megkülönböztettem a (komoly) sajtót a médiától. Utóbbit a szórakoztatás eszközének tartottam, amelynek egyetlen célja van egyre több nézőt, hallgatót, olvasót megnyerni, kiszolgálni, hogy a reklámbevétele növelhető legyen. Mára a hajdan komoly sajtónak és a médiának gyakran egybevág a célja: szolgálni a divatos ideológiákat és álideológiákat. Fake-nek nevezve minden nemtetsző gondolatot, behúzza a féket.

Így történt meg, hogy lemondott a sajtószabadság etalonjának számító The New York Times publicisztikai rovatának vezetője, James Bennet. Lemondott, mert lemondatták. Azért kellett távoznia, mert megjelentette Tom Cotton, Arkansas állam republikánus szenátora véleménycikkét az Egyesült Államokat megrázó tüntetéssorozatról. A Vessétek be a katonákat című cikkben Cotton amellett foglalt állást, hogy az erőszakos tüntetőkkel szemben keményen kell fellépni, akár a katonák bevetésével is. »A nemzetnek helyre kell állítania a rendet. A katonák erre készen állnak« – írta a szenátor. A New York városában fosztogatókat úgy írta le, mint az izgalmat kereső gazdagok és bűnöző elemek tobzódását, és kifejtette, hogy a tüntetők közé beszivárogtak a magát antifasisztának nevező Antifa mozgalom aktivistái is. Az Antifa jelenlétét a tüntetéseken a The New York Times álhírnek minősítette, noha William Barr igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a kormányzatnak bizonyítékai vannak, hogy az Antifa mozgalom aktivistái is szítják a gyűlöletet és a megosztottságot. A publicisztika megjelenése után mind Bennet, mind a kiadó elnök-vezérigazgatója, A. G. Sulzberger kiállt amellett, hogy helyes volt megjelentetni a politikus véleményét, mert a prominens elképzelések nyílt megvitatása sokkal jobban segíti a társadalmat a helyes válaszok megtalálásában, mint ha nem veszünk tudomást róluk. A Times álláspontja azonban hirtelen megváltozott, és Bennet mea culpázni kezdett. A sajtószabadság paradicsomának tekintett Egyesült Államok vezető lapjának vezetése – fittyet hányva minden sajtóetikai előírásnak – közölte, hogy »a publicisztika nem felelt meg a mi követelményeinknek és nem lett volna szabad megjelentetni«”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. június 12. 17:16
Ez is ! De a legfontosabbat kihagytad Ambrus!! MAXIMÁLISAN KISZOLGÁLNI AZOKAT AKIK FIZETNEK NEKIK!! Valaha a z újságíró HÍREKET KÖZÖLT NEM VÉLEMÉNYT. Egy kedves kis adoma abból az időből amikor még a "fake news" még ismeretlen fogalom volt. Idő az 1900-as évek eleje. A városi újságot illett HÍREKKEL megtölteni. Íme egy szenzációs hír: LESZAKADT A BELVÁROSI HÍD.......... alatt Kovács Vilmos sliccgombja. Ugye érthető??
egyvilág
2020. június 12. 13:41
Egy összefoglaló az ideológiákról: https://egyvilag.hu/temakep/072.shtml
Knerten
2020. június 12. 13:17
Balliberális véleménydiktatúra és médiaterror nem létezik, és aki mást gondol, az n444ci!!!!
Starlord
2020. június 12. 12:36
Népbíróság 2.0 Média lehozza a bűnös nevét és kezdődhet is a lincselés. Amolyan új jogállami módon. Nincs ügyvéd, nincs bíró és szabályos tárgyalás sem, kihirdetik az ítéletet, és jön az élve temetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!