Bayer Zsolt és a népiek nevében folytatott hatalmi vita

2020. június 24. 08:02

Az a kérdés, miért beszélünk még mindig népi-urbánus vitáról, népi-horthysta vita helyett.

2020. június 24. 08:02
Somogyi Zoltán
Somogyi Zoltán
Neokohn

„»Népiek« és »urbánusok« a hárommillió koldus feudális országát akarták megszüntetni, a horthysták pedig szolgálni, innentől már csak az a kérdés, miért beszélünk még mindig népi-urbánus vitáról, népi-horthysta vita helyett.

E sorok írója nem ismeri el a népiek és urbánusok közötti »vitát« vitának, magát egyszerre vallja népinek és urbánusnak (teheti, mert nincs és nem is volt áthidalhatatlan ellentét, sőt inkább szimpátia e két csoport között), a »népi-urbánus« vitának nevezett rasszizmust pedig az újkori és jelenkori magyar politikai gondolkodás egyik legnagyobb és rosszindulatú trükkjének tudja be.

Bevezetőnek ennyit, meg még egy kicsit.

Azt nevezzük hivatalosan népi-urbánus vitának, amikor Németh László 1934-ben, a vajdasági Kalangya című folyóiratban leírta, »egy helyére szorított és képességei és problémái irányában bontakozó magyar zsidó irodalom szerencse; egy ránk burjánzó, bennünket is elhamisító zsidó magyar irodalom: csapás«.

Ezt és más egyéb szerencsétlen kiközösítő mondatát Hatvany Lajos kikérte magának azzal, hogy »egyedül a magyar szónak látom minden árnyalatát, hallom minden zöngését s fogom fel egész értelmét.«

Azaz, ne rekesszen már ki magyar embereket a magyar kultúrából Németh László azért, mert nem keresztények.

Lelkemnek kedves beszélgetést láthattam Bayer Zsolt és Gulyás Márton között a Partizánon. A beszélgetés Trianon 100 éves apropójából született, amelyben Bayer Zsolt nagyon kedves arcát mutatta, őszinte sajnálkozását kifejezve azért, mert szerinte 100 éve élünk egy rossz konfliktusban, a népi-urbánus vitában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. június 25. 10:52
Somogyi is volt már minden, csak akasztott ember nem. Vajh honnan bújt elő?
koronaszepe
2020. június 24. 18:55
https://www.youtube.com/watch?v=aoajtl7BSe0 Tényleg jó interjú volt.
MayorAnna
2020. június 24. 17:41
Egyik szülője sem volt párttag, de anyai ágon baloldali-kommunista, míg atyai ágon Baranya megyei vállalkozói-polgári családból származik. A családot mind a kommunisták, mind a szélsőjobb meghurcolta. Atyai nagyanyja, Lang Erzsébet Auschwitz-túlélő... https://hu.wikipedia.org/wiki/Somogyi_Zolt%C3%A1n_(szociol%C3%B3gus)
MayorAnna
2020. június 24. 17:36
E sorok írója nem ismeri el a népiek és urbánusok közötti vitát vitának, magát egyszerre vallja népinek és urbánusnak (teheti, mert nincs és nem is volt áthidalhatatlan ellentét, sőt inkább szimpátia e két csoport között), a népi-urbánus vitának nevezett rasszizmust pedig az újkori és jelenkori magyar politikai gondolkodás egyik legnagyobb és rosszindulatú trükkjének tudja be. Attól, hogy fönti sorok írója nem ismeri el a népi vs zsidó-mint az idő igazolta-áthidalhatatlan ellentétet, attól az létezik. Mint ahogy nincs zsidó-keresztény kultúrkör, melynek fából vaskarikáját erőltetitek. Hasztalan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!