A diktatúra diszkrét bája

2020. június 16. 09:37

De mi lesz a többiekkel? A szétvert egyetemek tanulóival és dolgozóival? A földbe döngölendő színházakkal?

2020. június 16. 09:37
Dési János
Dési János
Klubrádió

„A diktatúrának fontos, hogy ne legyen a népek között szolidaritás, mert az a diktatúra halála. A vasalódeszkás tanár esete megmutatta, mégiscsak kialakulhat az ilyesmi – és ez biztató. A vasalódeszkás tanár elleni eljárás a diktatúra jellemzője – jó dolog, hogy egy embert talán a közösség szolidaritásának erejével meg lehet védeni. De mi lesz a többiekkel? A szétvert egyetemek tanulóival és dolgozóival? A földbe döngölendő színházakkal? Azokkal az iskolákkal, ahol gondolkodni és nem szolgálni tanítanának az önkormányzatiság maradékának? És a sor hosszan folyatható.

A diktatúrának nem feltétlenül az a lényege, hogy a polgár verve jó és bármikor lecsukhatnak. Ó ugyan! A diktatúra lényege, hogy ne érezd magad biztonságban, bármikor lecsaphassanak rád – és ugyan az esetek döntő többségében nem szoktak, de azért érezd lebegni azon a hajszálon (paraszt) Damoklesz kardját. A diktatúrának fontos, hogy ne legyen a népek között szolidaritás, mert az a diktatúra halála. A vasalódeszkás tanár esete megmutatta, mégiscsak kialakulhat az ilyesmi – és ez biztató.

Szikrából lobban a láng – mondta egyszer egy klasszikus. S bár sok mindenben erőteljesen tévedett, ebben lehet igazság. De nem minden szikrából lobban a láng, sőt, a legtöbb szikra csak szikra marad – ha jólesőn elandalodva nézzük a szikrákat és azt gondoljuk, hogy mi aztán mindent megtettünk. És a diktatúra csak pocakosodik tovább. Kell a szikra – de hogyan tovább? Miközben mi itt szikrázunk, a diktatúra emberei hazavitték a Balatont, az Andrássy utat, a főúri kastélyokat, sok és drága bútorral és most ismerkednek a késsel és villával. A vasalódeszkás történet eddig azt is mutatja, hogy azért elég sokan vagyunk, akik legalább sejtjük, hogy ha diktatúrában is lehet élni, de azért van annál jobb is.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2020. június 17. 07:17
Miféle diktatúra az, ha egy hibát azonnal korrigálnak, a személyes felelős felelősségvállalása mellett? Erre csak a diktatórikus fidesz képes, az ellenzéktől ilyet még nem láttunk soha.
antioxi
2020. június 16. 21:13
Dési egy haszonleső politikai zsidó a legundorítóbb kútmérgező fajtából.
barany
2020. június 16. 20:33
Mi baja van ennek az agyamentnek? Valami diktatúráról vizionál. Diktatúra utoljára 2006-ban volt, amikor az 1956-os forradalom 50. évfordulóját ünneplő polgárokat vertek és aláztak Gyurcsány azonosító nélküli rendőrei (egyes hírek szerint külföldi zsoldosok)?
Volo
2020. június 16. 20:22
Vigyázó szemetek Seattlere vessétek ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!