Tényleg nem lehet ésszel felfogni Oroszországot?

2020. május 12. 07:23

A Kreml a ruszofóbia kifejezést fegyverként használja.

2020. május 12. 07:23
Eperjesi Ildikó
Neokohn

„Míg a ruszofóbia vádját a XIX. században a függetlenségért harcoló lengyelek ellen használták, a huszadikban a nyugatos orosz értelmiségiek ellen. Mára pedig a Kreml retorikai arzenáljának egyik legfontosabb fegyvere lett. A fő célja, hogy csírájában fojtson el mindenfajta, az orosz kormányzatnak címzett kritikát és megbélyegezze, lejárassa annak forrását. Ruszofób, aki az orosz pénzmosást vagy a sportéletben burjánzó doppingolást firtatja, de az is, aki a NATO vagy az Európai Unió bővítéséről, a kelet-ukrajnai háborúról beszél.

Aki kritikával él az orosz kormányzattal szemben, az ideológiailag idegen, ezért az egész társadalmat mozgósítani lehet ellene. A ruszofóbia azt is magában foglalja, hogy Oroszország úgymond állandó támadás alatt áll, folyton tartania kell attól, hogy meg akarják a nyugati országok szégyeníteni. Oleg Nyemeckij orosz történész egy tanulmányában a ruszofóbiát az antiszemitizmushoz hasonlította, amely szerinte egy teljes ideológiává nőtte ki magát.

Ahogyan Jolanta Darczewska és Piotr Zochowski lengyel elemzők írják: az, ahogyan a Kreml a ruszofóbia kifejezést fegyverként használja, rávilágít két kulturális, illetve civilizációs modell szembenállására, két értékrendszer konfliktusára, és valójában az orosz hatalom mélységes félelmére a demokratikus normáktól, a pluralizmustól, a jogállamiságtól – és végső soron saját népétől, amelytől megtagadja az emberi jogokat, a méltóságot és azt a szabadságot, amelyet az orosz »patrióták« értelmetlennek és illuzórikusnak tartanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. május 13. 06:57
Én Lenint nem tudom felfogni, hogy a picsába szedte össze a kankót, a trippert, a vérbajt, a HPV vírust és a hüvelygombát? Ilyen okos politikai vezető nem használt gumit, érdekes hogy Krupszkaja nem kapta el, lehet ő használt gumit.
tango47
2020. május 12. 22:54
Amit itt leír, az valahonnan baromi ismerős. Csak azt tudnám honnan.
Csigorin
2020. május 12. 21:51
nem az a ruszofob aki Oroszorszagrol beszel. Hanem az, aki mint kegyed, Oroszorszagrol HAZUDIK. Tetszikerteni?
Lotti
2020. május 12. 13:07
Ruszofóbia a négyzeten = antiszemitizmus. A zsidók védik szerzői jogaikat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!