Pokorni, Rajk és Donáth: Sorstalanság/sorsközösség 2.0

2020. május 01. 16:02

Schmidt egy halott embert gyaláz, akinek nincs módja válaszolni.

2020. május 01. 16:02
Braun Róbert
Index

„Néhány hónappal ezelőtt Pokorni Zoltán Holokauszt-megemlékezése kapcsán arról írtam, hogy milyen szerepe van a nyilvános megszólalónak a sorsközösség/sorstalanság határai formálásában a politikai közösség egésze számára. Az akkori vitában annak következményeit mérlegeltem, ha a családi érintettségből fakadó személyes megrendülés nem válik politikai cselekvéssé.

Méltatlan lenne nem megszólalnom ezúttal, mikor egy hasonló vita van kibontakozóban. Schmidt Mária Rajk László könyvben megjelent életút-interjúja kritikájának központi kérdése, hogy milyen felelőssége van a demokratikus ellenzéknek, majd a rendszerváltás utáni – jobb szó híján – balliberális politikát képviselőknek a nemzet végletes megosztásában.

Schmidt vádba burkolt kérdése úgy szól, hogy miképpen lehet morális alapon támadni egy többszörös kétharmados választási győzelemmel legitimált közpolitikai berendezkedést akkor, amikor a kritikusok maguk nem néztek szembe a saját politikai közösségük egyes tagjainak korábbi politikai bűneivel, vagy a személyes érintettségből – elsősorban szüleik kommunista diktatúrabéli szerepvállalása és ennek következményeiből származó tragédiákat – nem tették politikai cselekvéseik alapjává. Mielőtt erről írnék, kitérőt kell tegyek. Schmidt egy halott embert gyaláz, akinek nincs módja válaszolni. Nem a kételyeit osztja meg az olvasóval, hanem ítéletet mond.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. május 03. 16:34
Egy újságírónak érteni illenék a szöveget: Schmidt M. nem Rajkot hibáztatja, hanem a rendszert, amely kiszolgáltatottá tette Apja halála után az ifjú Rajkot is ... Nemde?
panka45
2020. május 03. 13:31
Schmidt egy halott embert gyaláz, akinek nincs módja válaszolni.... Akkor azt kell mondani, hogy éljen Hitler? (hisz őt sem lehet gyalázni)
khomeini
2020. május 02. 17:59
Anyád hogy van, Braun?
Esvány
2020. május 02. 15:27
"Schmidt egy halott embert gyaláz" Ti talán nem ugyanazt teszitek Horthyval, Teleki Pállal, Hóman Bálinttal, Wass Alberttel, Tormay Cécile-lel és még sok más, tisztességes magyar emberrel? Rajk ellenben egy büdöslábú komcsi görény volt, aki aktív szerepet játszott a "kékcédulás" választási csalásban. Az, hogy 1955-ben "rahabilitálták", a mi szemünkben csak súlyosbító körülmény. A nyavalygásod tehát szerecsenmosdatásnak is gyenge kísérlet. Abba lehet fejezni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!