Megkövetem a magyarokat Donald Tusk sértő szavaiért

2020. május 04. 12:01

Korábban Tuskot mi is lengyelnek tartottuk.

2020. május 04. 12:01
Konrad Sutarski
Magyar Nemzet

„A nemzeti érzelmű lengyelek nevében – akik évszázadok óta nagy barátai a magyar nemzetnek –, Magyarországon élő lengyel állampolgárként megkövetek minden magyar embert azokért a sértő szavakért, amelyeket Donald Tusk intézett a magyar miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz.

Korábban Tuskot mi is lengyelnek tartottuk. A Polgári Platform (PO) nevű liberális párt elnökévé választották (ez a párt ugyanúgy a Szolidaritásból nőtt ki, mint a jobboldali, konzervatív Jog és Igazságosság – a PiS). Pártja bejutott az Európai Unió Parlamentjébe, az akkor jobboldali Európai Néppártba, miként a Fidesz is. Tuskot országunk miniszterelnökévé is megválasztották a lengyelek (2007-ben).

Amikor Orbán Viktort szintén megválasztották, immár másodszor (2010-ben) miniszterelnökké, több ízben is találkozott Tuskkal, akár a visegrádi együttműködés részeként, akár kétoldalú megbeszélések során. Emlékszem az egyik ilyen találkozóra, amikor is Tusk lengyel kardot ajándékozott magyar partnerének, Orbán pedig egy kis hordó magyar borral viszonozta ezt, majd barátian megölelték egymást. Úgy gondolhattuk, hogy mindig így lesz, hogy ilyennek kell lennie a lengyel–magyar barátságnak.

Csakhogy bekövetkezett a lengyel kormánygép katasztrófája (2010. április 10-én), fedélzetén a Lengyel Köztársaság elnökével, Lech Kaczyńskival és 95 más kiváló személyiséggel. Nemzeti gyász nehezedett az országra.

Ekkor váltak szét a lengyel nemzet és Tusk útjai. A katasztrófa kiderítése céljából megindított nyomozást az orosz állam kezébe adták. Tusk és kormánya úgy viselkedett, mint a Népi Demokratikus Lengyelország kommunista lakájai az előző korszakban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 05. 10:17
"Tusk és kormánya úgy viselkedett, mint a Népi Demokratikus Lengyelország kommunista lakájai az előző korszakban." És azóta is. Ha ilyen markáns a pálfordulása, akkor egy olyan nép, mint a lengyel, aki már attól harap, hogy az orosz szót meghallja, hogy a pélóba szavazott egy orosz ügynökre? Ha konteózni akarnék, akkor logikailag a repcsi lezuhanását nem orosz számlára írnám, bár mindneképpen őket vádolnám. Tusk is inkább a sorosbérenc csapatban küszködik..
Eudia
2020. május 05. 09:33
Hello, I am from Poland and I do not know Hungarian, so I will write in English. In Poland there is a big problem with hidden communists, Tusk has long been recognized as a traitor. You remember that Poland was under partition of Germany, Austria and RUSSIA for 123 years. It was the Russian Jews of the so-called Zionists who, in communism, sat in high places in Poland and in the courts, and sentenced Polska Elite to Siberia or Katyn. This is not the past, it has only been 30 years since communism, as you know, they changed their names to Polish and hid, among others. later we find out things like the Walesa was an agent as Bolek. This shit is still going on, in Poland books are coming out with the names of changed persons from communism. Even the Nobel Prize winner Tokarczuk is a Ukrainian whose historians accuse of writing history in their own way. Finding who is who takes time like with Tusk. That is why Poles raised their opposition in the European parliament when they elected the president. We already knew then that he was Merkel's servant and he was ready to destroy his country. In Poland people have long wanted to stuff it with a stake. his party is over, their current presidential candidate has 2 percent support. The Kaczynski family come from the Polish nobility, their father fought in uprisings, he received orders. people chose Tusk earlier because most of the media in Poland is German, they sowed their propaganda, they even have to watch it. Under the PiS government, Poland bought everything that Tusk sold to Germany, and Polish GDP never got better. we are happy that Hungary is the leader of economic growth in Europe, apparently everything is also well with you. As you can see, our enemies do not like it, because V4 is a leader in economic cooperation with Asia, in particular from S. Korea. it works out for good and that's why they attack us in the union. don't worry dear Hungarians. together we will give them advice. with time, other EU countries will join our party, and our agreement will have the most votes in the EU. For us Poles, you are the most important in this world and Tusk's attack caused us great indignation and a great buzz in the press. we took it as an attempt to separate us from our only friend. we trust only you, so please stay with us forever.
56október
2020. május 04. 20:51
Szegény nagyanyám jutott eszembe, aki egyszerűen nem tudta feldolgozni azt a tényt, hogy lengyel is lehet kommunista (Gierek, stb.). Az eszével tudta, de a lelkével és a szívével nem tudta, és nem is akarta elfogadni. Pane Sutarski, ahol Tusk van, ott nem is maradhat lengyel (de más egyéb se) senki. Nem azért akart odakerülni, és nem is azért került oda, mert lengyel akart volna maradni. Mi meg tartsuk csak meg a bort meg a kardot is!
illiberator
2020. május 04. 18:47
Donald DUSK, lengyel- és magyargyűlölő, akácsak a mi ballibsijeink. A két nép sok évszázados barátságát, percemberkék nem veszélyeztetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!