Lufi és robbanás

2020. május 01. 09:42

Avagy a 2008-as gazdasági világválság tanulságai.

2020. május 01. 09:42
Gyenge Dániel
Neokohn

„A 2008-2009-es gazdasági világválság hasonló okokból robbant ki, mint az 1929-1933-as nagy gazdasági összeomlás, csupán annyi a különbség hogy más területen indult el a zuhanáshoz vezető folyamat. Egy olyan gazdasági világválság küszöbén állunk, amely sokkal nagyobb mértékű lesz és sokkal súlyosabb következményeket fog maga után vonni, mint a 2008-2009-es. Gyakran olvashatjuk ezt a közgazdászok előrejelzéseiben, és valóban, efelől nem nagyon lehetnek kétségeink.

Csaknem egy évtized telt el a nagy recesszió óta, melynek következtében dominóeffektusban csődöltek be az ipari szektorban a vállalatok, drasztikusan emelkedett a munkanélküli segélyhez folyamodó munkaképes korúak száma, és rengeteg megtakarításait elvesztő háztartásnak nőtt meg az adóssága, mely az összeomlást követő időszakban sorozatos kilakoltatásokhoz vezetett. A 2008-as válság valójában nem is az Egyesült Államokat, hanem legerőteljesebben az európai kontinenst és azon belül is az eurózóna országait érintette, és sajnos azt a tényt sem feledtethetjük el, hogy a világválságból közel egy évtized után sem sikerült teljes mértékben kilábalni.

A világtörténelem első nagy gazdasági világválsága, az 1929-1933-as nagy összeomlás, a 2008-2009-es krízis, és a küszöbön álló válság nem választhatók külön egymástól, valójában 2008 és 2020 is folytatása annak az intervencionista, piackorlátozó politikának, mely 1929-ben Herbert Hoover elnök beiktatásával vette kezdetét. Valójában egy csaknem egy évszázada tartó hosszú periódusról beszélhetünk, melynek állandó mivolta a ciklikusan fellépő világválságokban nyilvánul meg, és az ezeket elválasztó évtizedek is többnyire a gazdasági stagnálás jegyében telnek el. Mindezen probléma egy sajátos gazdasági szerkezetre vezethető vissza, melyet szociális piacgazdaságnak, avagy vegyes gazdaságnak is nevezhetünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 02. 00:15
"Mindezen probléma egy sajátos gazdasági szerkezetre vezethető vissza, melyet szociális piacgazdaságnak, avagy vegyes gazdaságnak is nevezhetünk." Azaz nem a kapitalizmus a probléma, hanem a szocializmus. És a hitelpénzrendszer. Valamint a tőzsde. A kapitalista termelési mód nem okoz válságokat. El sem kezd egy kapitalista autógyár autót gyártani megrendelés nélkül. Raktárra, majd csak lesz vele valami alapon a kapitalisták nem termelnek. A tőzsdei lufifújás viszont igen. És az államok valamint a bankok abszolút semmiből pénzteremtése is. Stabil pénzt kellene bevezetni és megtartani valamint kötelezővé kellene tenni, hogy minden tőzsdei árú ügyletet teljesíteni kell néhány napon belül, mégpedig valódi áruval. Manapság a tőzsdéken döntő mértékben nem kereskedés zajlik, hanem gyakorlatilag csak fogadásokat kötnek például a kukorica jövőbeli árára, amihez egy szem kukoricára sincsen szükségük ellenben ezzel befolyásolják és torzítják a valódi kereskedelmet és piacot.
Akitlosz
2020. május 02. 00:03
1929-1933. között sem a pénzt nem tették tönkre, sem az országokat nem adósították el visszafizethetetlenül. Egészen más manapság az úgynevezett válságkezelés. Manapság a válságokat jövőbeli még nagyobb válságok terhére oldják meg. Ahogyan a szerző is írja még a 2008-as válság következményeit sem számolták fel máig sem. Míg az 1929-1933-as válság következményeit még a '30-as években helyrehozták.
szavaztam
2020. május 01. 21:02
a valós kereslet megmarad, a lufik kilyukadnak...nagy dolog, ez várható volt...
BőröndÖdön
2020. május 01. 13:41
Dancsi,2020 van....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!