Kiszivárgott jelentés

2020. május 15. 13:33

Egy német vizsgálat a világjárvány kezelésére hozott rendeletekben súlyos hiányosságokat tapasztalt.

2020. május 15. 13:33
Rab Irén
Magyar Hírlap

„A Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) egyik hivatalnoka átfogó jelentést készített a koronavírus okozta válságról, a járványkezelésről és annak várható társadalmi-gazdasági következményeiről.

Az elemzés elkészítésében vagy harminc tisztviselő vett részt, a közbiztonsági osztálytól kezdve a minisztériumi válságstábig. Áttekintették az infrastruktúra túlélés szempontjából fontos egységeit, az ivóvízellátást, az egészségügyet és az informatikai rendszer védelmét, feltárták a hiányosságokat, mérlegelték a kormány intézkedéseit.

A világjárvány kezelésére hozott rendeletekben súlyos hiányosságokat tapasztaltak, mert a kormány szerintük a válságot kézi vezérléssel, ad hoc kezelte. Az adatok kiértékelését követően a jelentés egy exitstratégiát is megfogalmazott.

A március óta folyó vizsgálat részeredményeit a referens, név szerint Stephan Kohn kormányfőtanácsos időről időre felettesei asztalára tette, de a kutya sem törődött vele. A végleges, vaskos kiértékelő jelentés május 7-re készült el, emberünk nemcsak főnökének, hanem a válságstábnak és a tartományi belügyminisztériumoknak is szétküldte. Szerette volna, hogy az alapos, de igen kellemetlen figyelmeztető elemzés minél több hivatali kollégához eljusson. »A Covid–19 megfigyelhető hatásai és össztársadalmi következményei arra engednek következtetni, hogy hibásan jártunk el, a {válság} téves riasztás volt« – írta a kísérőlevélben. Mire a szétküldött anyag körbeért a minisztériumban, megérkezett a főnök levele is, amiben arra kért mindenkit, hogy a felettesekkel való egyeztetés nélküli küldemény az összes melléklettel, táblázattal és tartalmával együtt nem lényegbe vágó, tekintsék egyszerű gondolatkísérletnek. Hogy a sok felesleges munkába belefáradt kormányfőtanácsos kipihenhesse magát, »szabadságolták«, azaz állásából felfüggesztették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2020. május 17. 19:13
Nagyon érdekes. A végén mégiscsak azoknak lesz igazuk, akik szerint az egész vírushisztéria csak a háttérben amúgy már meglevő gazdasági világ-válság leplezésére szolgál? És ezért dolgozott a minél nagyobb félelemkeltésen az egész ballib média??? Érdekes..naggggyon érdekes..
kulalak
2020. május 15. 18:22
"Merkel csődöt mondott, mert hiányos információkra támaszkodott, kevés szakértővel konzultált, és nem épített fel saját, kritikus pozíciót." Nem először. Sajnos.
szemlelo
2020. május 15. 16:20
A németek heteken át azon sírtak, hogy a tartományok helyi döntéseket hoztak, nem várták meg a központi intézkedéseket. Emiatt Németország nem összehangoltan lépett fel a vírus ellen. Kb. 10 nap óta megváltozott a kórus: kihangsúlyozzák, hogy a fertőzöttség mértéke nagyon eltérő, emiatt a helyi kormányzatoknak kell dönteniük a korlátozások szükséges mértékéről. Remélik, hogy az emberek elfelejtették a két héttel ezelőtt kikürtölt aggodalmakat. Persze el is felejthették, a németek felejtenek, ha azt kell.
Daily
2020. május 15. 14:16
'mert a kormány szerintük a válságot kézi vezérléssel, ad hoc kezelte.' Jaaaaa, merthogy arra vannak automatizmusok a kormányprogramokban amikor a szomszéd országok krematóriumai 200%-on üzemelnek, hogy mi a teendő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!