Kedd óta az EU komoly legitimációs válságban van

2020. május 06. 10:49

A német alkotmánybíróság felülbírálta az Európai Unió Bíróságának egyik határozatát, és kimondta, hogy a luxemburgi testület formailag hibás döntést hozott.

2020. május 06. 10:49
Magyari Péter
444.hu

„Kedd délelőtt a Karlsruhe városában működő német alkotmánybíróság pontot tett egy öt éve húzódó per végére.

Az ítélet konkrét része is nagy megrázkódtatást jelenthet az EU-nak, hiszen veszélybe sodort egy óriási mentőcsomagot, amit a járvány okozta gazdasági válság enyhítésére talált ki az Európai Központi Bank.

De a legnagyobb bizonytalanságot mégsem ez jelenti, hanem az, hogy a döntés indoklásában a német alkotmánybíróság felülbírálta az Európai Unió Bíróságának egyik határozatát, és kimondta, hogy a luxemburgi testület formailag hibás döntést hozott.

Ez az EU történetének eddig példa nélküli legitimációs válságát jelenti.

Eddig is volt példa arra, hogy a tagállamokban érvényes nemzeti jog és az EU-s jog között feszültség volt, de mostanáig hivatalosan a tagállamok elfogadták az EU bíróságának a döntéseit, ha a két értelmezés közti vitából per lett.

A mostani német alkotmánybírósági határozat viszont érvénytelenít egy EU-s határozatot, és ennek a problémának a kezelése lehetetlennek látszik. Az EU bíróságáról nem lehet már hova fellebbezni, de a német alkotmánybíróságról sem. Ez totális patthelyzet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2020. május 07. 06:26
Az eu legkésőbb 2015 óta legitimációs válságban van. Ha az kedd volt, akkor a cím tulajdonképpen igaz.
Csomorkany
2020. május 07. 06:06
Erről eszembe jut egy kárpátaljai ismerősöm beszólása, amikor Magyarország belépett az EU-ba. Megkérdeztük: "Na, ti mikor léptek be az Unióba?" "Mi? Mi ott születtünk. Most ti jöttök!"
Biivisz
2020. május 06. 21:40
Ha a magyar alkotmánybíróság hozna ilyen döntést, már szerelnék fel az ensz-csapatokat és minden eddigi EU-támogatás visszafizettetésére tenne javaslatot a komplett EP a bizottságnak. Azért csalódnunk nem kellett, még mindig vannak állatok, akik egyenlőbbek.
puszika
2020. május 06. 21:33
Nem akkora hír ez! Itt a mandin már sokan megírtuk ,hogy az Európai Bíróság EGY GITTEGYLET! HAJRÁ MAGYAR ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!