Hová mész, Karácsony?

2020. május 26. 09:06

Trianonért nem a nagyhatalmak, nem az „idegenek”, nem a kommunisták a felelősek, hanem a magyar uralkodó osztályok.

2020. május 26. 09:06
Krausz Tamás
Facebook

„Akárcsak elődje, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is az »egész nép«, a »nemzet« képviselőjének tekinti magát, és vadul keresi a módját annak, hogy a nemzeti egység megteremtőjének szerepét eljátszhassa. A nemzeti egység, mint tudjuk, nem más mint az új uralkodó osztályok és politikai képviseleteik tartós kompromisszuma a társadalmi ellentételek, a társadalmi egyenlőtlenségek megoldatlanságának elfedése, »feloldása« érdekében. Karácsony mindenkinek tetszeni akar, csak éppen annak a többségnek nem, amely őt posztjára megválasztotta.

Emlékezetpolitikájában jobboldalibb akar lenni a szélsőjobboldali, neohorthysta Fidesznél? Hasonló fejlemények játszódtak le, játszódnak le Ukrajnában és a balti államokban, Lengyelországban és Csehországban. Legutóbb Prágában is – az ukrán modell alapján – összefogtak a liberálisok a ruszofób nacionalistákkal. Kijevben a liberális elnök és az őt támogatő értelmiség végleg megtért az ukrán tömeggyilkos nácizmus hagyományához: Bandera és Suhevics hivatalosan is nemzeti hősök az új elnök, a humorista Zelenszkij számára is. Prágában is liberálisok döntötték le Auschwitz és Prága felszabadítójának, Konyev marsallnak a szobrát, hogy helyette a Hitler mellé állt náci kollaboráns vlaszovistáknak állítsanak emléktáblát hálából Prága felszabadításáért.

Karácsony legújabb döntése szinte karikaturisztikus, ő rendelte el – a Fideszen is túltéve – hogy a »trianoni gyásznapról« egész Budapest méltó módon megemlékezzen. Miről is? Ahogyan Karácsony és szellemi környezete a Győzelem 75. évfordulóján úgyszólván azonosan ítélte meg a náci és a szövetséges oldal áldozatait, most azt a »bűnt« követi el, persze a nemzeti egység nevében, hogy ismét belelovalja magát és a lakosság erre fogékony részét egy »összmagyar önsajnálatba«, a Fidesz és a Jobbik elődei által már régen megalapozott sérelmi indulatba. Még csak kísérletet sem tett arra, hogy jelezze: Trianonért nem a nagyhatalmak önmagukban, nem az »idegenek«, nem a kommunisták a felelősek, hanem mindenekelőtt a magyar uralkodó osztályok és hatalmi elitjeik – milliók halálát okozó – bűnös háborús politikája.

Az elmúlt 30 év emlékezetpolitikai történetében, azt hiszem, egyetlen progresszív dolog történt, Karácsony elődje, Demszky Gábor kiállt a világhírű marxista filozófus, Lukács György szobrának elbontása ellen, amelyet nem régen, 2017-ben éppen jobbikos kezdeményezésre fideszes támogatással döntöttek le Újlipótvárosban, a Szent István parkban. Karácsony baloldali szavazóit a szobor visszaállításával kompenzálhatta volna, de nem tette. Vannak olyan barátaim, akik még mindig hisznek a karácsonyi csodában.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. május 27. 09:26
Karigeri, mint jobboldali elhajló..! :)) Azt hiszem, ez a hónap poénja.
figyelő4322
2020. május 26. 23:21
Nekem nem világos, hogy ez a Kra(mp)usz nevű lény miért tartja fontosnak, hogy egy véreskezű komcsi népbiztos szobra álljon akárhol, különösen Maagyarországon. Lukács mint tudós? Nem tudom, ezen sírni vagy nevetni kellene? Hiszen a hapsi csak a marxi- lenini, és kapcsolódó bikasz@rt csűrte, csavarta, boncolgatta egész "tudósi" életében. Egy megátalkodott, sz@rházi, haszontalan, disznó gazember volt egész életében. Bocsánatot kérek a disznóktól, hiszen azok legalább hasznos állatok.
toef36
2020. május 26. 22:10
Kedves Krausz Tamás, Ön is fordítva veri be a szöget... visszajön... nem tűri...
retsag
2020. május 26. 19:34
Szabd jászba, Krausz, a jó vurka adány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!