Azért közoktatás, mert mindenkit megillet

2020. május 30. 07:27

Igen, a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat is.

2020. május 30. 07:27
Donáth Anna
Mérce.hu

„Bő két hónapja zárta be kapuit a járvány miatt a magyar közoktatás minden intézménye. A régóta ismert  problémák és kihívások a zárással még súlyosabbá váltak. A hátrányokat növelte, az árkokat szakadékokká mélyítette a »digitális közoktatásnak« nevezett időszak.

A Fidesz-kormány a gyöngyöspatai kártérítési per ürügyén rasszista hecckampányba kezdett az év elején. Aki figyelemmel kíséri a miniszterelnöki nyilatkozatokat, láthatja, ez a szándék azóta sem múlt el, a cigányozás és a tanulók bőrszín szerinti besorolásának szándéka – a szegregáció természetes, sőt elfogadható eszközként való beállítása – ismét utat tört magának a politikai kommunikációban. Orbán Viktor a kártérítési ügy kapcsán »bennszülötteket« emleget, és a független igazságszolgáltatást gyalázza.

A probléma maga megoldhatatlan a közoktatás értő reformja nélkül. Ehhez együtt kell működni több más szakpolitikai területtel, kivált a szociálissal. A hazaküldött gyerekek és otthonról tanítani próbáló tanárok példája mutatja most igazán, mekkora a baj. A Rosa Parks Alapítvány, a Motiváció Egyesület és a Partners Hungary Alapítvány közös kutatásának részeként halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) és roma gyermekeket oktató pedagógusokat kérdeztek. Kiderült: ijesztő arányban tűnnek el ezek a diákok a közoktatásból. Éppen azokat sorolja hátrébb az online iskola, akiket már az osztályteremben is a leginkább segíteni kellett volna. A miniszterelnök is ellenük kampányol.

Először le kell szögeznünk: Magyarország március közepén nem a digitális közoktatásra állt át. Egy tanári webkamera meg az osztály valamekkora részét mutató kis képek a pedagógus laptopján ugyanúgy frontális oktatás, azzal a különbséggel, hogy nem személyesen, hanem fizikailag távol, otthon ülve részesül benne a diák – ez nem digitális oktatás. Csupán kényszerű pótlék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2020. május 31. 18:23
Annácska! Tehát az én gyerekemet is megilleti ugye?! Mert akkor az órát megzavaró "állatgyerek" miatt, ha a gyermekem nem kap megfelelő oktatásat akkor tulajdonképpen én perelhetnék nem? Meg az osztály 95%-a akik egy pár renitens "állatgyerek" miatt nem tudnak rendben tanulni. Takarodj te a hazaáruló anyádba a liberális agyfasszal együtt amit ránk akartok erőltetni!
formaegy
2020. május 31. 14:50
Tudod Donáth! Rövid leszek, mert a tököm már kivan a parazita cigányokkal és veletek! Dugd fel magadnak őket, vagy fordítva! Lehet apád jobban örülne nekik! Hányinger!
békalepcse
2020. május 31. 10:44
Annácska az oktatás értelmezésével küzd, mert oktatás az nem egyirányú tevékenység, hanem interakcionális, együttműködés szükségeltetik, ami nem megy a cigóknál, sőt a nevelési célzatú visszahatás is rendszeres a tizenhat éves harmadikos rikárdóéknál...
MrStokes
2020. május 31. 09:18
Szánalmas Botmixeres. A tanárokat meg megilleti a tisztelet az órákon , nem a verés. Ezeket a 2000 órát hiányzó, majd milliókat felmarkoló élősködőket nem illeti semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!