A lopás zavartalan

2020. május 06. 14:41

Ott ahol a kormányzati politika része a korrupció – bocsánat, a nemzeti (pénz)arisztokrácia felépítése –, ott alapvető érdek, hogy a polgár ne lásson bele a pénze elköltésének folyamatába.

2020. május 06. 14:41
Papp Zsolt
Papp Zsolt
Népszava

„Nem tudni, mire költi a pénzünket Orbán Viktor miniszterelnök, és nem tudni, mire akarja fordítani az ezermilliárdokat a jövőben pénzügyminisztere, Varga Mihály – gyakorlatilag ezt állapította meg Open Budget Survey felmérése a magyar költségvetés átláthatóságáról. Európában már csak néhány balkáni országnak rosszabb az OBS-mutatója, vagyis még épp hogy előzzük Szerbiát, Macedóniát, de Romániát és Bulgáriát már rég nem. A tendencia Magyarországon romló, s ez különösen szembetűnő a NER uralkodásnak tíz éve alatt. De lássuk be, nincs ebben semmi meglepő: ott ahol a kormányzati politika része a korrupció – bocsánat, a nemzeti (pénz)arisztokrácia felépítése –, ott alapvető érdek, hogy a polgár ne lásson bele a pénze elköltésének folyamatába.

A felmérést kétévente ismétlik, a mostani adatok még a 2019-es állapotokat tükrözik. De a saját bőrünkön érezhetjük nap mint nap, hogy a költségvetési gazdálkodás átláthatósága az idén már drasztikusan romlott a koronavírus-járvány, illetve az azzal együttjáró rendeleti kormányzás következtében. Előbb a kormány kiválasztott egy haveri céget, hogy portyázzon Kínába, az meg öt-tízszeres áron felvásárolta a kínai egészségipar szemetét: százezer számra érkeztek használhatatlan gyorstesztek, egészségügyi használatra alkalmatlanan védőfelszerelések. Persze válsághelyzet idején előfordul az ilyesmi  – ahol vágják a fát, ott hullik a forgács. Csak az a baj, hogy ahol Orbánék vágják a fát, ott mindig milliárdok hullanak.

A keleti portyázók sikeres árubeszerzéseiről naponta posztol a külügyminiszter, ám eddig senki nem vette a fáradságot, hogy elárulja, mennyit is költöttek el a magyar rablóhordák (vö: portyázók). Az is csak hosszas sunnyogás után derült ki, hogy minden idők legnagyobb magyar gazdasági mentőcsomagja alig száz milliárd forintos pótlólagos költségvetési kiadással jár. A kormány elvileg mintegy 700-800 milliárd forintnyi költségvetési kiadást zárolt egy hónapja, ám hogy milyen programokra nem jut egy fillér sem, és melyek úszhatnak tovább a pénzben, arról szintén hallgat kormány.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. május 07. 10:17
Karácsony felvehetné ezt a tetves propagandistát is tanácsadónak... ..korrupt szarházi baloldal már csődbe vitte fél év alatt az összes megszerzett önkormányzatot
piscsik
2020. május 06. 20:26
Muszaj ezt a szennylapot a hazugsagaival a rasszizmusaval ide bevalogatni???
puszika
2020. május 06. 19:05
Unjuk már ezt a kurvára fals nótát Zsótika!! Valami újabb hülyeséged nincsen?
toef36
2020. május 06. 17:53
Tisztelt PZ! Nem unják még a hülyeségeket? Kár a papirért és a nyomdafestékért! Kár a "gőzért"! Nem hat - csak az idiótákra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!