A kultúra és az identitás megőrzésének legbiztosabb formája a nemzetállam

2020. május 20. 18:00

Az elmúlt száz évben nem történt ilyen mértékű biológiai katasztrófa az emberiséggel. Interjú.

2020. május 20. 18:00
Bagi Iván
Origo

Több hónap telt el azóta, hogy megérkezett a járvány Magyarországra. Az emberek zöme a korlátozásoknak megfelelően otthon maradt. Ön hogyan élte meg az elmúlt heteket a karanténban?

Mint általában mindennek, a járványidőszaknak is megvolt a maga fejlődéstörténete, akár a száraz tényeket, akár a belső folyamatainkra gyakorolt hatásait vizsgáljuk. Most már azt mondhatom, hogy szerencsére egész jól vagyok, rengeteg gondolat, érzés ülepedett le bennem. A titok az, hogy nincs titok: globalizált, végletekig fogyasztásra épülő világunkban, ahol most túlcsordult a felszínesség, váratlanul be kellett húzni a satuféket. Az embereket figyelmeztették.

Figyelmeztette valaki – a Jóisten, a természet vagy a sors, ezt mindenki döntse el maga. Én sok magasságot és mélységet megéltem a karantén hetei alatt. Példának okáért elsőként azt, hogy ebben a rohanó, virtuális világban rengeteg alapvető értéket nem vettünk észre – hagytuk elsikkadni, elsiettünk mellette. Most a kényszerű bezártságnak köszönhetően alkalom adódott ezeknek az apró csodáknak a felfedezésére, elég, ha csak arra gondolok, ahogy a természet szép lassan magához tért, fellélegzett, az évszakok visszanyerték saját karakterüket. Ami viszont a koronavírust illeti, kezdetben engem is kifejezetten sokkolt, fogalmam sem volt, hogy hova vezet ez. Az elmúlt száz évben nem történt ilyen mértékű biológiai katasztrófa az emberiséggel.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basisolder
2020. május 21. 16:10
De történt pl az 50-es években a gyermekbénulás. illetve évtizedeken keresztül a TBC!
Emmanuel Goldstein
2020. május 21. 14:22
A humor legsilányabb fajtája az állampárti favicc.
BőröndÖdön
2020. május 21. 14:12
Iván eladta magát a közpénznek...:(
Onurisz
2020. május 20. 23:30
Azért ekkora marhaságot még humoristáktól is ritkán lehet hallani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!