Rekordmagas népszerűség félidőben

2020. április 25. 08:50

A jobboldali pártszövetséget félidőben 2004 óta nem mérték negyven százalék alatt.

2020. április 25. 08:50
Molnár Balázs
Magyar Nemzet

„Ma, 2020. április 25-én van a 2010-es ország­gyűlési választás második fordulójának tizedik évfordulója. Ez egyben a mostani parlamenti ciklus félideje, amely mérföldkövet érdemes az első szabad választás óta eltelt három évtized távlatában is értelmezni. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy is álltak félidőtájt a rendszerváltás utáni magyar kormánypártok. Összességében elmondható, hogy 1990-től 2016-ig a félidős átlagos támogatottság 39 százalék.

Ehhez érdemes viszonyítani azt a tényt, hogy a jobboldali pártszövetséget félidőben 2004 óta nem mérték negyven százalék alatt, és a Fidesz–KDNP mint kormánypárt félidős népszerűsége az elmúlt évtizedben is átlag feletti volt. A kormányzás eddigi ciklusaiban visszatérő érdekesség, hogy mindig a ciklusfelező esztendeje volt a nehéz gazdasági év. A rekordmértékű támogatottság ellenére rögtön írásunk elején érdemes leszögezni, hogy a járványhelyzet miatt kibontakozni látszó rossz világgazdasági környezet miatt intenzív két év, továbbá rengeteg kormányzati munka vár a jobboldalra a választásokig.

Visszatekintve: 1996-tól 2008-ig egyfajta »sorminta« látszott érvényesülni a magyar politikában. Mégpedig az, hogy a vezető kormánypártok a négyéves ciklusok elejének fellendülése után gyengülni kezdenek a kutatásokban, majd a parlamenti választásokat követő második évben érik el mélypontjukat, végül megkezdik a ciklus második felében jellemző erősödésüket. Ez a trend általában érvényesülni szokott a nagyobb hagyományokkal bíró politikai rendszerekben is, de a Fidesz népszerűségének alakulására az elmúlt fél évtizedben inkább egyfajta unortodox logika, illetve alapvetően általában véve magas szinten stabilizálódott támogatottság volt jellemző.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adonyi29
2020. április 25. 14:07
Ez szép, ezzel együtt remélem nem 2006 jön meg a narancsos bukta. Nem jó a párhuzam...
u.cserkész
2020. április 25. 11:36
A francba, arra fogadtam, hogy ezen a héten megbukik Orbán.:-)
Coccothraustes
2020. április 25. 11:32
A Fidesz a sokadik válság idején is bizonyított.
Coccothraustes
2020. április 25. 11:31
A Fidesz népszerűsége emelkedésének reneszánszát éli, okkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!