Nem térhetünk vissza a normális működéshez, mert a normális működés maga a probléma

2020. április 12. 11:02

A jelenlegi felfordulás során nem csak a jóléti intézkedések előtt nyílik meg a tér: a különböző gazdasági és pénzügyi csoportok intenzíven keresik a piacnövelés és a befektetések új lehetőségeit.

2020. április 12. 11:02
Szolidaritási Akciócsoport
Mérce

„A társadalmi és jóléti szempontok megjelenése a mai válságkezelésben azonban nem annak köszönhető, hogy ezeket társadalmi mozgalmak kiharcolták volna, és újfajta társadalmi kontrollt valósítottak volna meg a kormányok döntései fölött.

Ezek az intézkedések abból fakadnak, hogy ugyanaz a piaci érdek, aminek a túlhatalma a korábbi tőkebarát és társadalomellenes válságkezelést alakította, ma a gazdasági újraindulás érdekében támogatja ezeket a szociális intézkedéseket. Mivel a válságkezelés fölött nincs társadalmi kontroll, ezért valószínűsíthető, hogy a rendkívüli jóléti intézkedések csak addig tartanak, amíg sikerül elérni a gazdaság újraindítását. A széleskörű jóléti juttatások válság utáni visszavonása persze komoly társadalmi konfliktusokkal járhat majd világszerte – ezeknek a kifutása azonban a jövő kérdése.

Ugyanakkor a jelenlegi felfordulás során nem csak a jóléti intézkedések előtt nyílik meg a tér: a különböző gazdasági és pénzügyi csoportok intenzíven keresik a piacnövelés és a befektetések új lehetőségeit. A mostanihoz hasonló válságok idején lehetőség adódik arra, hogy a már nem profitábilis szereplők, gazdasági tevékenységek és intézményi formák eltűnjenek, és a helyükön új felhalmozási lehetőségek jelenjenek meg. A gazdaságtörténetből ismert korábbi válságok során ezt a kreatív rombolást sokszor háborúk végezték el – most azonban könnyen lehet, hogy a bizonytalan idejű karanténok és határzárak fejtenek majd ki hasonló hatást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. április 14. 12:11
Azt látni kell, hogy már Trump is vissza akarta hozni a gyártást a saját országába, az egyszerűen nem megy, hogy mindent kiszerveztek Ázsiába rabszolgamunkára, mert a profit, a profit. Szépen vissza kell telepíteni mindent, legyen újra textiliparunk, meg a többi, kerül amibe kerül, és legyenek vámmal megvédve. Az mondjuk rohadt nagy probléma, hogyha nem Orbán van kormányon, az ellenség azonnal elherdál mindent.
tevevanegypupu
2020. április 14. 08:16
Diktatúrát..forradalom helyett tán az helyrebillentené az országot..élesen elkerülve a marxi-lenini utat amit aballiberálisok annyira szeretnek..
Mich
2020. április 13. 22:28
A "szolidaritási" szöveg alól kilóg George bácsi lólába...
tango47
2020. április 13. 20:44
Ezek tényleg nettó komcsik. Nem tatszenek nekik a szociális juttatások, mert majd, ha rendben lesz minden megint, akkor a csúnya kormány majd visszavonja, úgyhogy ne is adja. Nemcsak komcsik, hanem idióták is. (ami gondolom együtt jár).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!