Kitörés a szellem karanténjából

2020. április 10. 09:29

A járvány második szakasza bizonyos tekintetben veszélyesebb az elsőnél, mert hosszútávú pusztítást okoz.

2020. április 10. 09:29
Gerd Held
Achgut

„Ha ily módon új súlyt kapnak a koronaválságban a modern civilizáció eredményei – és szabad-demokratikus alkotmányunk eredményei is –, annak egy nagyon praktikus következménye lesz. A válság első fázisában természetesen egy egészségügyi elhárítófront felállítása került az előtérbe, ami általános védekezési intézkedések bevezetéséhez, a kapcsolatok messzemenő korlátozásához és az üzemek bezáráshoz vezetett. Ez ebben a szakaszban nagyon is értelmes volt. És mégis van egy alapvető probléma. Ez a pandémia második fázisára vonatkozik. Ebben a szakaszban a pandémia még nem csengett le. Ez a fázis, amiben a vírust még >nem győztük le<, és még mindig epidemikus ereje van, nagyon hosszú ideig is tarthat. Minden attól függ, hogy intézkedéseinket ilyen hosszú távon is fenn tudjuk-e tartani. Ez azt jelenti, hogy a védekezési intézkedéseket differenciáltabban, célratörőbben, és ezzel a társadalmi élet számára is elviselhetőbben kell megállapítani. A rendkívüli állapotnak véget kell vetni. Ha ez nem történne meg, a gazdasági, kulturális és politikai élet súlyos károkat szenvedne. Egzisztenicákat, üzemeket, infrastruktúrákat, kulturális intézméyneket és a demokratikus döntéshozatal sokféle formáját alapjaiban kérdőjelezné ez meg. Az ország kivérezne. A második szakasz tehát esetenként még veszélyesebb, mint az első, mert hosszútávú pusztítást végezhet. Ez nehéz döntéseket is jelent, mert a rendkívüli állapot (fokozatos) felfüggesztésével a megbetegedések és halálesetek bizonyos növekedésével is számolni kell.

Annál fontosabb tehát, hogy országunkban szabad párbeszéd kezdődjön a további előmenetel mikéntjéről, ami nem csak az orvosi-gyógyászati értelmében vizsgálja az életet, hanem a gazdasági, kulturális és politikai életet is figyelembe veszi – minden egzisztenciával és társadalmi kötelemmel együtt, amik ezektől függnek. Hogy ez sikerül-e a következő hetekben? Hogy a politikát és médiát uraló osztálynak van-e lehetősége áttekinteni és mérlegelni ezeket a dolgokat? Nos, a kancellár erről most nem akar vitát. De a szellemi karantén most nem olyan szigorú, mint az elmúlt évek vitás kérdéseinél volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. április 10. 13:25
Bocs, még egy. Amit a gazdasági válságokról tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
egyvilág
2020. április 10. 13:25
A vírusról: kicsit régebbi már, de a pártsemleges szemléletmód, a gazdasági és klímaügyi tanulságok továbbra is érvényesek: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet
ElBundi
2020. április 10. 13:09
die Errungenschaft unserer freiheitlich-demokratischen Verfassung Itt volt számomra "Ende Gelaende". Lieber Gerd, te is csak egy vagy a sok közül. Németországban (BRD - BananenRepublikDeutschland) egyre kevesebben maradtok, akik ebben a globalizáltan szervezett csalásban még hisztek. A klinikák, kórházak még mindig kongva várják a 3,-tól 103. hullámot! És sehol semmi! Helyesebben, jönni fog valami, amelynek kártékonysága jóval nagyobb lesz, mint ennek a szerencsétlen "felkarolt" COVID-19-nek!
olvaso9
2020. április 10. 09:50
Ha jól értem, német földön differenciáltan szeretnék kezelni a helyzetet, figyelve sokféle érdekre... csendben jegyzem meg, nálunk ez történik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!