Ki mindenki számít hülyének a járvány alatt?

2020. április 22. 20:45

Olyan közhangulatot tapasztalunk most Romániában , amelyben a romák, a vendégmunkások lesznek a bűnbakok.

2020. április 22. 20:45
Kulcsár Árpád
Transindex

„A koronavírus-járvány félmilliárd embert dönthet nyomorba, azaz ennyien vannak, akik elindultak már a társadalmi felzárkózás hepehupás útján, és harcukat visszaveti a járvány – ki tudja, mennyi időre, évekre, évtizedekre akár. Azaz: létezik egy olyan generáció, amelynek gyerekei valószínűleg ugyanabba a szegénységbe születnek bele, amelybe a szüleik.

Ami a helyzetüket csak rosszabbá teheti, az az, ha az elit megvetéssel fordul feléjük, és őket teszi felelőssé saját nehezebbre fordult sorsáért, amely persze messze nem olyan keserves, mint azoké, akiket megvet.

A recept egyáltalán nem új, már az 1918–1919-es spanyolnátha idejében is voltak például Magyarországon hangok, amelyek a különböző »idegeneket«, azaz a nemzettestbe szervesen nem tartozó egyéneket tették felelőssé a járvány terjedéséért (hadifoglyok, prostituáltak stb.). Ugyanígy tapasztalunk most Romániában olyan közhangulatot, amelyben a romák, a vendégmunkások, egyszóval a prekariátus leglátványosabb csoportjai lesznek a bűnbakok: például meglehetősen nagy publicitást kaptak néhány hete azok a fotók, amelyeken a kolozsvári és a jászvásári repülőtéren összezsúfolt, külföldre charterjáratokon igyekvők láthatók egy csoportban. A közösségi médiában gyalázkodás fogadja a látványt, mondván, mennyire ostobák ezek az emberek. De ki mindenki ostoba és ki mindenki hülye még?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. április 23. 14:20
mi ez a románmosdatás ?
kisgul
2020. április 23. 09:18
Vajon mire gondolhat a költő?
21 gramm
2020. április 23. 07:46
Ez egy nagyon buta cikk lett. Pont olyan, mint amikor egy közepes képességű 10-edikes középiskolás azt a feladatot kapja, hogy "akkor képzeljük el srácok, hogy újságírók vagyunk és írjunk egy másfél oszlopnyi szövegtartalamat. Tárgy: pandémia, műfaj: véleménycikk.
darázs
2020. április 23. 06:55
ezt az erdélyi Tótát minek sztárolják itt a mandin? pont olyan senki mint az eredeti
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!